2019. május 29. 15:44

A korábbinál annyival jobb évet zárt tavaly a Fradi stadionját, a Groupama Arénát üzemeltető cég, hogy osztalékfizetésre is futotta.

Úgy tűnik, a kezdeti félelmekkel ellentétben lehet sikeresen üzemeltetni az újonnan felhúzott stadionokat. Erre tökéletes példa a Fradi és a Loki stadionja. Mindkettő nyereséggel zárta 2018-at, de a kettő közül - részben a lokációjának is köszönhetően - a Fradi stadionja, a Groupama Aréna üzemeltetői lehetnek elégedettebbek.

A Fradi stadionja tavaly a korábbinál jóval több bevételt hozott a Lagardere Sports Hungary Kft. konyhájára, 3,5 milliárd forint után 3,8 milliárd forintot könyvelhettek el. Arra azonban, hogy ez milyen tevékenységnek köszönhető, nem világítanak rá a kiegészítő mellékletben Az indoklás szerint a jelentősen különböző tevékenység, szolgáltatások mentén nem lehet megbontani az árbevételt annak homogenitása miatt. A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások összességében csak minimálisan emelkedtek. Anyagjellegű kiadásként 3,2 milliárdot számoltak el a korábbi 3,1 milliárd után, melynek döntő része, 2,5 milliárd forint az igénybe vett szolgáltatásokra ment el. Ezen belül 1,5 milliárd csak a stadion üzemeltetéséhez kapcsolódó szolgáltatásokat fedezte, 70 milliót tanácsadói, 53-at pedig marketing szolgáltatásokra költöttek.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Személyi jellegű ráfordításként 202 milliót költöttek a korábbi 205 millió helyett. A tétel csökkenése ráadásul úgy jött össze, hogy az átlagos dolgozói létszám 15 főről 17-re emelkedett egy év alatt. Ebből kiindulva már sejthető, hogy az átlagos bér is mérséklődhetett a társágnál, ám az még mindig az országos átlag többszörösének felel meg.

Számításaink szerint a cégnél átlag 712 995 forintra jött ki az adatok alapján az átlagos bér a 2017-es 799 694 forint után.

Mindezek eredményeként már üzemi szinten is jelentősen emelkedő nyereségről számolhatott be a Lagardere. 28,8 millió forint után 194,8 milliót mutattak ki, amit a pénzügy műveleteken elért 11 milliós nyereség még tovább növelt. A társaságnak a 17,9 milliós adó megfizetése után 188,3 milliós tiszta nyeresége maradt a 2017-es 45,2 millió után.

Ez pedig megfelelő alap volt ahhoz, hogy a Lagardere Sports Hungary Kft. svájci tulajdonosa úgy döntött, ideje osztalékot fizetni. A taggyűlési határozat értelmében

130 millió forintot vesznek ki a cégből osztalék formájában.

Debrecenben is nyereséget termelt a stadion

Ennyire jól nem teljesített a debreceni stadion, igaz, panaszra azért itt sem lehet ok: bár a bevételek elmaradtak a 2017-es szinttől, az üzemeltető cég, a Debreceni Nagyerdei Stadionüzemeltető Kft. nyereségessége megmaradt.

Tekintve, hogy túl sok részletre a debreceni cég kiegészítő melléklete sem világít rá, csak a fő számok árulkodnak a teljesítményről. A bevétel 282 millió forint lett a korábbi 293 millió után, amivel párhuzamosan anyagjellegű ráfordításként kevesebbet (219 milliót a korábbi 233 után), személyi jellegűként pedig a korábbinál valamivel többet, a 26 millió után 35-öt számoltak el.

Utóbbi kapcsán még a bérköltségre sem tértek ki a mellékletben, de jellemzően a bérköltség a teljes személyi jellegű ráfordítás nagyjából 80 százalékát szokta kitenni. Ha ezzel az aránnyal számolunk, akkor 195 777 forintról 295 675-re nőhetett az átlagbér a debreceni cégnél, ami tavaly átlagosan 8 fővel működött.

Mindezek nyomán üzemi szinten megfeleződött a cég nyeresége: 37,3 millió forint után 16,1 milliót tudtak kimutatni, amit a pénzügyi műveleteken realizált veszteség tovább apasztott. A 2,5 millió forintos adó megfizetése után 10,2 millió forint tiszta nyereség maradt. 2017-ben még 28,8 milliót tudtak kimutatni.

Az ugyanakkor szembeszökő, hogy a Kft. jelentősen törlesztette a kötelezettség-állományát. 250 millió forint után már "csak" 176,4 millió forintot tartanak nyilván, melyből 132 millió forint hitel.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.