2019. május 29. 15:44

A korábbinál annyival jobb évet zárt tavaly a Fradi stadionját, a Groupama Arénát üzemeltető cég, hogy osztalékfizetésre is futotta.

Úgy tűnik, a kezdeti félelmekkel ellentétben lehet sikeresen üzemeltetni az újonnan felhúzott stadionokat. Erre tökéletes példa a Fradi és a Loki stadionja. Mindkettő nyereséggel zárta 2018-at, de a kettő közül - részben a lokációjának is köszönhetően - a Fradi stadionja, a Groupama Aréna üzemeltetői lehetnek elégedettebbek.

A Fradi stadionja tavaly a korábbinál jóval több bevételt hozott a Lagardere Sports Hungary Kft. konyhájára, 3,5 milliárd forint után 3,8 milliárd forintot könyvelhettek el. Arra azonban, hogy ez milyen tevékenységnek köszönhető, nem világítanak rá a kiegészítő mellékletben Az indoklás szerint a jelentősen különböző tevékenység, szolgáltatások mentén nem lehet megbontani az árbevételt annak homogenitása miatt. A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások összességében csak minimálisan emelkedtek. Anyagjellegű kiadásként 3,2 milliárdot számoltak el a korábbi 3,1 milliárd után, melynek döntő része, 2,5 milliárd forint az igénybe vett szolgáltatásokra ment el. Ezen belül 1,5 milliárd csak a stadion üzemeltetéséhez kapcsolódó szolgáltatásokat fedezte, 70 milliót tanácsadói, 53-at pedig marketing szolgáltatásokra költöttek.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Személyi jellegű ráfordításként 202 milliót költöttek a korábbi 205 millió helyett. A tétel csökkenése ráadásul úgy jött össze, hogy az átlagos dolgozói létszám 15 főről 17-re emelkedett egy év alatt. Ebből kiindulva már sejthető, hogy az átlagos bér is mérséklődhetett a társágnál, ám az még mindig az országos átlag többszörösének felel meg.

Számításaink szerint a cégnél átlag 712 995 forintra jött ki az adatok alapján az átlagos bér a 2017-es 799 694 forint után.

Mindezek eredményeként már üzemi szinten is jelentősen emelkedő nyereségről számolhatott be a Lagardere. 28,8 millió forint után 194,8 milliót mutattak ki, amit a pénzügy műveleteken elért 11 milliós nyereség még tovább növelt. A társaságnak a 17,9 milliós adó megfizetése után 188,3 milliós tiszta nyeresége maradt a 2017-es 45,2 millió után.

Ez pedig megfelelő alap volt ahhoz, hogy a Lagardere Sports Hungary Kft. svájci tulajdonosa úgy döntött, ideje osztalékot fizetni. A taggyűlési határozat értelmében

130 millió forintot vesznek ki a cégből osztalék formájában.

Debrecenben is nyereséget termelt a stadion

Ennyire jól nem teljesített a debreceni stadion, igaz, panaszra azért itt sem lehet ok: bár a bevételek elmaradtak a 2017-es szinttől, az üzemeltető cég, a Debreceni Nagyerdei Stadionüzemeltető Kft. nyereségessége megmaradt.

Tekintve, hogy túl sok részletre a debreceni cég kiegészítő melléklete sem világít rá, csak a fő számok árulkodnak a teljesítményről. A bevétel 282 millió forint lett a korábbi 293 millió után, amivel párhuzamosan anyagjellegű ráfordításként kevesebbet (219 milliót a korábbi 233 után), személyi jellegűként pedig a korábbinál valamivel többet, a 26 millió után 35-öt számoltak el.

Utóbbi kapcsán még a bérköltségre sem tértek ki a mellékletben, de jellemzően a bérköltség a teljes személyi jellegű ráfordítás nagyjából 80 százalékát szokta kitenni. Ha ezzel az aránnyal számolunk, akkor 195 777 forintról 295 675-re nőhetett az átlagbér a debreceni cégnél, ami tavaly átlagosan 8 fővel működött.

Mindezek nyomán üzemi szinten megfeleződött a cég nyeresége: 37,3 millió forint után 16,1 milliót tudtak kimutatni, amit a pénzügyi műveleteken realizált veszteség tovább apasztott. A 2,5 millió forintos adó megfizetése után 10,2 millió forint tiszta nyereség maradt. 2017-ben még 28,8 milliót tudtak kimutatni.

Az ugyanakkor szembeszökő, hogy a Kft. jelentősen törlesztette a kötelezettség-állományát. 250 millió forint után már "csak" 176,4 millió forintot tartanak nyilván, melyből 132 millió forint hitel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.