3p

Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Az RM International Kft.-ről egyelőre nehéz volt elmondani azt, hogy fel lenne készülve a 750 milliárd forint értékű projektre, ami a Budapest-Belgrád gyorsvasút megépítését jelenti. Mint arról lapunk is írt, a 2019-es beszámoló alapján még rosszabb bőrben volt a cég, mint egy évvel korábban, pedig akkor sem alakultak szépen a számok. Végeredményben 7,8 millió forint veszteséget könyveltek el, az előző évi 178 milliós mínusz után. Így a cég eredetileg csekély saját tőkéje tetemes mínuszba fordult. Tavaly kicsivel több mint -180 millió forint volt.

A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)
A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

Igaz, projektcégről beszélünk, tehát amíg nem történnek meg az első kapavágások, addig alapfokozaton pörög a cég, ami azt jelenti, hogy a kiadásokat sincs miből fedezni. Ez veszteséget generál, a veszteség pedig számszakilag apasztja a cég saját tőkéjét, ami a hatályos jogszabályok alapján nem lehet két egymást követő évben mínusz tartományban. A tulajdonosoknak kell beavatkozni.

Az RM International Zrt. esetében a tulajdonosok Mészáros Lőrinc két régi, közbeszerzéseken kiválóan szereplő cége, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. Június végén a kialakult helyzet megoldásáról döntöttek. A negatív saját tőke rendezésének több módja is van a pótbefizetéstől kezdve a tőkeemelésig,

Mészáros Lőrincék azonban ázsiós tőkeemelést hajtottak végre mégpedig 190 millió forint értékben összesen - találtunk rá a cégbírósági papírok között.

Az ázsiós tőkeemelés egyszerűen fogalmazva annyit tesz, hogy a befizetett pénz egy része a cég a jegyzett tőkéjét növeli, a másik (jelentősebb) része pedig a tőketartalékba kerül.

A 190 millió forintot a két tulajdonos cég egyenlő arányban megosztva biztosította az RM számára. A Mészáros és Mészáros Kft. valamint az R-Kord Kft. is 95-95 millió forintot utalt a cégnek. A teljes összegből - mint az már a társaság cégkivonatából kiderült - 1 millió forinttal emelték a jegyzett tőkét, így az 6 millióra nőtt. A maradék 189 millió forint pedig az ázsiós tőkeemelés szabályai szerint a tőketartalék sorra kerülhetett, aminek majd csak a jövő évben leadott 2020-as beszámolóban lesz nyoma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!