3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány stratégiai partnereinek közel harmada teljesen kiseperte a cégét. Több esetben pedig úgy fizettek osztalékot, hogy még az eredménytartalékot is megcsapolták.

Sokan emlékezhetnek még arra a nyilatkozatáradatra, amit a kormánytagok az energiaszolgáltatók hatalmas osztalékfizetéseivel kapcsolatban tettek néhány évvel ezelőtt. Ennek kiküszöbölésére az állam a felvásárlások és a törvényileg előírt árcsökkentések eszközéhez nyúlt. Az eredményeket mára már mindenki ismeri.

Teljesen más a helyzet a kormány által stratégiai partnerré fogadott cégek között. Itt ugyanis zokszó nélkül talicskázzák ki a tulajdonosok a megtermelt nyereséget - persze, nem mindegyik, de az osztalékfizetés szinte általános jelenség, és az általunk megvizsgált cégek harmadára a teljes kiseprés is helytálló kijelentésnek bizonyult.

szerk.: a stratégiai partnerek néhány esetben majd csak a következő hónapokban fogják közzétenni a 2015-ös év beszámolóit, mivel az üzleti évük nem egyezik a naptári évvel. Így a március végi fordulóval gazdálkodó cégek kimaradtak az összesítésből.

A 2015-ös év után a kormány stratégiai partnerei összesen 221,8 milliárd forintnyi osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. Bár tetemes az összeg, mégsem éri el a 2014-es év osztalékát, amikor is 258,8 milliárd forintot lapátoltak ki a cégekből.

A jelentős osztalékot ráadásul nem csak és kizárólag a 2015-ös év termelte ki. Több cég ugyanis a tavalyi nyereség mellett még a korábbi évek nyereségeit felhalmozó eredménytartalékot is megcsapolta, így juttatva még több pénzt a tulajdonosoknak. Ilyen módon seperte ki a céget az Oracle, a Le Bélier, a Coloplast, a Grundfos, a Microsoft, az Ericsson, a Leier Hungária és a Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó leányvállalata.

Csak a teljes tavalyi évi nyereséget fizette ki a tulajdonosoknak többek között a Coca-Cola és a Nokia Siemens Network is.

A legnagyobb osztalékhoz a Telenor tulajdonosai jutottak, közel 48,8 milliárd forintot kaptak a 2014-es évi 60 milliárd forint után. Nem panaszkodhatnak még a

  • a Nemak Győr tulajai sem a 22,1 milliárddal,
  • az Alcoa-Köfém 22,
  • a Coloplast pedig 20 milliárdot csatornázott ki

az országból a tavalyi eredmény után.

Különösen jó év volt 2015 a Nemak Győr és a Coloplast részére, hiszen a 2014-es eredmény után egy fillér osztalékot sem kaptak a tulajdonosok.

2014-ben egyébként szintén a Telenor volt az osztalékrekorder, mögötte az Alcoa-Köfém állt 39, és a Jabil Circuit 35,8 milliárdos osztalékkal. Bár ezek hatalmas összegek, a helyzet érdekessége, hogy ezek a cégek mégcsak nem is a teljes éves nyereséget fizették ki osztalékként.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!