<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormány stratégiai partnereinek közel harmada teljesen kiseperte a cégét. Több esetben pedig úgy fizettek osztalékot, hogy még az eredménytartalékot is megcsapolták.

Sokan emlékezhetnek még arra a nyilatkozatáradatra, amit a kormánytagok az energiaszolgáltatók hatalmas osztalékfizetéseivel kapcsolatban tettek néhány évvel ezelőtt. Ennek kiküszöbölésére az állam a felvásárlások és a törvényileg előírt árcsökkentések eszközéhez nyúlt. Az eredményeket mára már mindenki ismeri.

Teljesen más a helyzet a kormány által stratégiai partnerré fogadott cégek között. Itt ugyanis zokszó nélkül talicskázzák ki a tulajdonosok a megtermelt nyereséget - persze, nem mindegyik, de az osztalékfizetés szinte általános jelenség, és az általunk megvizsgált cégek harmadára a teljes kiseprés is helytálló kijelentésnek bizonyult.

szerk.: a stratégiai partnerek néhány esetben majd csak a következő hónapokban fogják közzétenni a 2015-ös év beszámolóit, mivel az üzleti évük nem egyezik a naptári évvel. Így a március végi fordulóval gazdálkodó cégek kimaradtak az összesítésből.

A 2015-ös év után a kormány stratégiai partnerei összesen 221,8 milliárd forintnyi osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. Bár tetemes az összeg, mégsem éri el a 2014-es év osztalékát, amikor is 258,8 milliárd forintot lapátoltak ki a cégekből.

A jelentős osztalékot ráadásul nem csak és kizárólag a 2015-ös év termelte ki. Több cég ugyanis a tavalyi nyereség mellett még a korábbi évek nyereségeit felhalmozó eredménytartalékot is megcsapolta, így juttatva még több pénzt a tulajdonosoknak. Ilyen módon seperte ki a céget az Oracle, a Le Bélier, a Coloplast, a Grundfos, a Microsoft, az Ericsson, a Leier Hungária és a Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó leányvállalata.

Csak a teljes tavalyi évi nyereséget fizette ki a tulajdonosoknak többek között a Coca-Cola és a Nokia Siemens Network is.

A legnagyobb osztalékhoz a Telenor tulajdonosai jutottak, közel 48,8 milliárd forintot kaptak a 2014-es évi 60 milliárd forint után. Nem panaszkodhatnak még a

  • a Nemak Győr tulajai sem a 22,1 milliárddal,
  • az Alcoa-Köfém 22,
  • a Coloplast pedig 20 milliárdot csatornázott ki

az országból a tavalyi eredmény után.

Különösen jó év volt 2015 a Nemak Győr és a Coloplast részére, hiszen a 2014-es eredmény után egy fillér osztalékot sem kaptak a tulajdonosok.

2014-ben egyébként szintén a Telenor volt az osztalékrekorder, mögötte az Alcoa-Köfém állt 39, és a Jabil Circuit 35,8 milliárdos osztalékkal. Bár ezek hatalmas összegek, a helyzet érdekessége, hogy ezek a cégek mégcsak nem is a teljes éves nyereséget fizették ki osztalékként.

Székely Sarolta
mfor.hu