2008. március 10. 13:09

A Magyar Postánál 37000 munkavállaló dolgozik, 60 százalékuk nő, 40 százalékuk 45 évesnél idősebb munkavállaló. Az IVM Bridge Kft. által szervezett HR bálon az idén is megválasztották az év HReseit. A díjazáson Szüts Ildikó A Magyar Posta HR vezérigazgató-helyettese az Esélyegyenlőségi program kategóriában első helyezett lett, ennek hátteréről számolt be az mfor.hu-nak.

Különösen a mikrokörnyezetben erős motiváció az esélyegyenlőség

Az esélyegyenlőségi gondolatot a belső kommunikáció révén is igyekeznek erősíteni. Az úgynevezett Postás Újság nevű vállalati újságban, amelyet minden dolgozó számára eljuttatnak, 1-2 oldalnyi terjedelemben ismertetik a bevált esélyegyenlőségi gyakorlatokat, újdonságokat. Ezen felül közel 20.000 szakszervezeti tagon keresztül kommunikálják a vállalat esélyegyenlőségi törekvéseit. 

Erős motivációt jelent az esélyegyenlőség
A dolgozók részéről abszolút pozitív visszajelzésekről számolt be a szakember. „Én azt látom hogy a közösségeket rendkívül motiválja a diverzitás vállalati támogatása. A saját belső pályázatunknál az egyik nyertes hivatal például egy kis, 12 fő közösség volt, ahol egy süket-néma fiatal munkavállalót asszimiláltak a közösségbe és ma már ő az egyik húzóereje a csapatnak.” A dolgozókat Szüts Ildikó meglátása szerint rendkívül motiválja, ha egy elesettebb, rosszabb helyzetben lévő munkatárstól látnak példát a lelkes munkavégzésre. „Azt látom hogy a kollégákban borzasztóan nagy az empátia és ezt a vállalati törekvést saját mikrokörnyezetükben is értékelik”.  

Vállalaton kívül is támogatnák az esélyegyenlőséget
A jövőben az esélyegyenlőségi tervek már nem csak a Magyar Postán belülre lesznek jellemzőek – tudhattuk meg a szakembertől. Az egyik nagy kérdés most és a jövőben is a nők esélyegyenlőségének jegyében a női munkavállalók egészségvédelme. Ennek keretében szeretnék folytatni a már korábban elindított kamionos méhnyakrák-szűrő országjáró túrát, ahol saját munkavállalóiknak és minden más hölgynek is lehetőséget biztosítanak a szűrővizsgálatra.

Másik esélyegyenlőségi törekvésük, hogy a 40 évnél idősebb női munkavállalók számára szív és érrendszeri betegséges megelőzése kapcsán kampányoljanak. A nőkön kívül idén különös tekintettel szeretnék a nagycsaládos, alacsony keresetű munkavállalókat segíteni. Nekik eddig a Postások a Postásokért alapítvány bevonásával sikerült 150-nél is több család számára pályázat útján üdülési csekkel támogatást nyújtani. „Idén a főirány a nagycsaládosok és a nők –különös tekintettel a korosabb hölgyek- esélyegyenlőségi támogatása. Úgy véljük, hogy az esélyegyenlőségi törekvések megtérülnek, hiszen a mi értékünk az ember, az élőmunkahálózat, amelyet stratégiai fontosságú elemként kell kezelnünk.” 

Garai Katalin

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.