<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
		


		
		

Legutóbb 2014-ben tudott nyereséget elérni az az izraeli hátterű váci cég, mely a kormányzati megrendelésnek eleget téve lélegeztetőgépek gyártásába fogott a koronavírus-járvány első hullámában.

"A világ egyik legjobb lélegeztetőgépét gyártják Vácon"

- közölte még 2020 júniusában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Facebook-oldalán. Szabó Tímea képviselő kérdésére válaszolt az államtitkár, melynek köszönhetően kiderült: a váci Celtiron nevű cég a Panther 5 gyártását kezdte el, és az akkori elképzelések szerint "rövid időn belül ezer ilyen gépet használhatnak a magyar kórházak". A gépről annyit érdemes tudni, hogy CE-minősítéssel rendelkezik, az orvosszakma által elvárható összes modern, kifinomult lélegeztetési módra alkalmas, és képes az összes szükséges paraméter sokoldalú beállítására és monitorozására.

A hír megjelenése után három hónappal, szeptember végén Szijjártó Péter külügyminiszter a Celtiron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy "napokon belül" a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab lélegeztetőgép. Miközben 300 milliárd forintért még beszerzett 16 ezer darabot úgy, hogy a legsúlyosabb időszakban 1600-ra volt szükség, sőt, már a beszerzés idején szakemberek jelezték: túlvásárolta magát a kormány. Hiszen ahhoz, hogy mind a 16 ezer gép szolgálatba álljon, világszinten is kiugró járványhullámnak kellett volna kitörnie.

Fotó: depositphotos.comFotó: depositphotos.com

Mindenesetre a kormányzat által rendelt 1000 darabot leszállította a Celitron - legalábbis erről árulkodik a cég friss beszámolója. A megbízásnak köszönhetően egyébként egyenesbe jött a cég gazdálkodása, az évek óta veszteséges termelés termőre fordult. Mutatjuk is a részleteket.

A 2019-es valamivel több mint egymilliárd forintos árbevétel tavaly 12,5 milliárdra nőtt, s földrajzi megoszlás szerint is fordult a kocka. Míg korábban bevételeik 90 százalékát köszönhették az exportnak, addig 2020-ban a belföldi értékesítés volt a döntő. Tavaly 2 milliárd forint érkezett külföldi partnerektől, és 10,4 milliárd belföldiektől. Utóbbi összeg az árulkodó a kormányzati megrendelést illetően, hiszen a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020 áprilisában 1000 darab lélegeztetőgépet rendelt a cégtől, összesen - akkori árfolyamon átszámítva - 10,1 milliárd forint értékben.

A bevételekkel szemben jócskán megnőtt az anyagjellegű ráfordítás is, 8 milliárd forintot költöttek el, míg korábban ennek csupán a tizede merült fel ilyen kiadásként. Az összeg több mint fele igénybevett szolgáltatás költsége volt (4,2 milliárd), emellett jelentősebb tétel volt az anyagköltség is (2,4 milliárd forint).

Személyi jellegű ráfordításként 469 milliót könyveltek el, ami majdnem duplája az előző évinek. A növekedés hátterében a létszám bővítése és béremelés is áll. A dolgozói létszám 38 főről 52-re nőtt 2020-ban. A havi átlagos bruttó bér pedig a bérköltség alapján 492 ezer forint után 623 ezer forint volt tavaly.

Mindezek eredőjeként, valamint a pénzügyi műveleteken elért eredmény és az adófizetési kötelezettség elszámolása után

2,45 milliárd forint tiszta profitot termelt a Celitron Kft. 2020-ban az előző évi 201 millió forintos veszteség után.

Az alábbi ábrán kiválóan látszik, mekkorát dobott a cég gazdálkodásán a lélegeztetőgépes kormányzati megrendelés.

Utoljára 2014-ben tudtak egy 60 milliós nyereséget termelni. A folyamatos veszteségek évről évre apasztották a saját tőke állományát is, mígnem az már a negatív tartományba csúszott. Bár ez az állapot már vizsgált időszak első veszteséges évére igaz volt. 2015-ben ugyanis közel 220 milliós veszteséget ért el a cég, ami miatt a korábbi 105 milliós saját tőke -114 millió lett. A helyzet pedig azóta mit sem javult egészen mostanáig.

Mivel a tulajdonosok nem döntöttek osztalékfizetésről és a 2,4 milliárdos nyereséget bent hagyták a cégben, a -550 milliós saját tőke 2,7 milliárdos pluszba fordult.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.