2018. június 5. 11:29
MTI

Adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási hiányosságok, valamint az informatikai és vállalatirányítási területet érintő ismételt jogsértések miatt.

A jegybank keddi közleménye szerint a vizsgálat a 2016. december 31. és 2018. május 11. közötti időszakban ellenőrizte az adatszolgáltatási előírások betartását és a szolgáltatott adatokat, valamint az analitikus alátámasztottságot. A feltárt problémák főként az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintették, de a szavatolótőke és a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak - írták.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB Banknál és az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél a 2016. december 27. és a 2018. április 16. közötti időszakra. Kiderült, hogy az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítették maradéktalanul a jogszabályi előírásokat, a hitelkockázat-kezelése körében pedig többször nem volt megfelelő a tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfél-nyilvántartási gyakorlat - áll a közleményben.Az utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt a jegybank 11,6 millió forint bírságot állapított meg, a büntetés többi részét az adatszolgáltatási célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt szabták ki. A jegybank az utóbbiak jelentőségét kiemelve megjegyezte, hogy a felügyeleti hatóság és a hitelintézet is a megfelelő adatminőségből és a jogszabályszerű adatszolgáltatásból kaphat képet a működési kockázatokról, ezért ilyen esetekben továbbra is szigorú fellépést ígértek.

Az MNB a bírságon túl elrendelte a feltárt hiányosságok megszüntetését, amelyről a CIB Banknak a vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentéssel kell számolnia. A CIB Lízing, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Faktor Zrt. és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. utóvizsgálatát intézkedés nélkül zárták le.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.