2018. június 11. 18:25

Mészáros Lőrincnek két olyan alapítványa is van, mellyel a térségben élő fiatalokat szeretné segíteni.

Vagyonának felfutása után 2016-ban úgy gondolta az akkor még felcsúti polgármester, hogy valamint a köznek is szeretne visszaadni, ezért 100 millió forintos induló tőkével létrehozta a Mészáros Alapítványt. A szervezet fő célja, hogy anyagi támogatásban részesítse a felsőoktatásban résztvevő diákokat, illetve települések fejlődésének elősegítése és helyi civil szervezetek támogatása.

Egy évvel később szintén 100 millió forintból létrehozta a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványt (VVFA), mely a Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Vértestarcsa és Kajászó településeken élő általános és középiskolásokat támogatja, mellette segítené a településeket a hagyományaik megőrzésében, valamint a fiatal családok részére nyújt életkezdési támogatást.

Most mindkét alapítvány közzétette a tavalyi éves beszámolóját, mely alapján a VVFA 2017-ben még csak "pénzt gyűjtött", az osztogatás nem kezdődött el. Bevételként kereken 300 millió forintot tüntettek fel, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan honnan érkezett ez a pénz. Annyit tudni, hogy gazdasági társaságok adták az alapító okiratban foglalt célok támogatására. A legnagyobb valószínűséggel az összeget a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó társaságok "dobhatták össze". Ezt támasztja alá az is, hogy az alapítvány honlapja szerint a támogatók csak Mészáros cégek:

  • a Mészáros és Mészáros Kft.,
  • az Agrosystem Zrt.,
  • az Aranykorona Zrt.,
  • a Búzakalász 66 Felcsút Kft.,
  • a Fejér-BÁL Zrt.,
  • az R-Kord Kft.,
  • a Mészáros Gasztro Kft.,
  • valamint a Vivienvíz Kft.

A 300 milliós bevételből 2,38 milliót vittek el a ráfordítások, így végeredményben 297,6 milliós nyereséget tudtak kimutatni.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Sokkal tevékenyebb volt már a Mészáros Alapítvány, melynek támogató köre megegyezik a VVFA támogatóival. A 2016-ban létrehozott alapítvány beszámolója már kicsit beszédesebbnek tűnik. Az legalábbis kiderül, hogy a 200 millió forintos támogatásból - melyet meg nem nevezett gazdasági társaságok adtak - már jótékonykodásra is futotta.

A működési költségeken túlmenően egyéb ráfordításként a korábbi 25 millió után 73,3 millió forintot tüntettek fel, amiből

  • 2 millió forint település fejlesztésre ment el,
  • 71,35 millió pedig a felsőoktatásban résztvevő diákok támogatására.

Mivel az alapítvány honlapja és korábbi hírek szerint a felsőoktatásban résztvevő diákok 10 hónapon keresztül (tehát a két félév teljes hossza alatt) havi 50 ezer forintos támogatásban részesülnek, könnyen kiszámolható, hogy

a Mészáros Alapítvány tavaly 143 diák tanulmányait segíthette.

A 2016-os 27,2 millió forintos veszteség után tavaly már 134 milliós nyereséget tudott az alapítvány felmutatni.