2013. június 19. 03:40

A nagyobb állami cégek összességében nem nagyon panaszkodhatnak a tavaly évükre. Bár volt, amelyik veszteséggel zárt, olyan is volt, ahol kétszer többet sikerült osztalékként kifizetni.

Szerencsejáték Zrt: megduplázott osztalék

A három, általunk vizsgált cég közül a legjobb évet zárta 2012-ben a Szerencsejáték Zrt. Amellett ugyanis, hogy közel 18 százalékkal növelte az árbevételét, és a korábbinál jobb eredményt ért, még több mint dupla annyi osztalék kifizetésére is futotta.

Ami az árbevételt illeti, a korábbi 181 milliárd forint után 213-at realizált a cég, ezen belül egyébként a számsorsjátékok, fogadások és a szerencsejátékok árbevétele is jelentős arányú növekedést mutatott. A növekvő bevételhez azonban emelkedő ráfordításszint is társult: anyagjellegűekre közel 9 százalékkal több, 26,1 milliárd, személy jellegűekre pedig 11 százalékkal fordítottak többet, 9,9 milliárd forintot. Mindezek eredményeként 47 százalékkal javult már üzemi szinten a cég eredményessége: a 2011-es 8,9 milliárd után 13,1 milliárd forintot realizáltak, amit némileg tovább növelt az 1,7 milliárdos pénzügyi nyereség.

Végeredményben egy 2,7 milliárdos adófizetési kötelezettség után 10,9 milliárd maradt a társaság kasszájában (2011-ben 7,5 milliárd volt). Ezt azonban az eredménytartalék terhére igénybe vett összeggel kiegészítették és végül 17,5 milliárd forintot juttatott az állam, mint egyedüli tulajdonos zsebébe osztalékként. 2011-ben ennek töredékét, 7,8 milliárdot fizetett ki.

MVM: sokat javuló eredmény, a megszokott 10 milliárdos osztalék

A Magyar Villamos Művek Zrt. 2012-ben alig növelte árbevételét 13,5 milliárd forintra. Ezzel párhuzamosan azonban mind az anyag-, mind pedig a személyi jellegű ráfordításai jelentősebb emelkedést mutattak, előbbi címen 15,3, a munkavállalókkal összefüggésben pedig 4,1 milliárd forintot költött a cég tavaly. Így üzemi soron nem meglepő, hogy romló eredmény mutatkozott, hiszen míg 2011-ben még "csak" 3,3 milliárd forint veszteség szerepelt, tavaly már 8 milliárdos mínuszt sikerült kimutatni.

Ezt azonban teljesen eltüntette a pénzügyi nyereség 47,2 milliárdja (mely a leányvállalatoktól kapott osztaléknak köszönhetően ilyen magas), így 53,7 milliárdos nyereséggel zárta a tavalyi évet a társaság. Az adóalapcsökkentő tételek 100 milliárdos értékének köszönhetően adófizetési kötelezettségtől is mentesült, így csak a kifizetett 10 milliárd forintos osztalék volt az, ami némileg mérsékelte a végső eredményt, 43,7 milliárd forintra.

Veszteséges lett tavaly a Posta

A három vizsgált cég közül a Magyar Posta lehet a legkevésbé büszke a tavalyi számaira, hiszen összességében veszteségekről árulkodnak.

A társaság 193 milliárd forintos árbevételének döntő hányada belföldi értékesítésből származik, melynek 191 milliárdos értéke csökkenést mutat előző évhez képest. A Posta kiegészítő melléklete szerint a forgalomcsökkenés és a végrehajtott tarifaemelések együttes hatásának lett ez az eredménye. Ezzel párhuzamosan viszont csökkentek az anyagjellegű ráfordítások, 65 milliárdról 63 milliárdra, ám ezen belül az anyagköltségek majdnem 5 százalékkal emelkedtek. Ide sorolandó a villamos energia-, víz-, gáz-, csatorna költségek 10,4 százalékos drágulása, az üzemanyagköltség 8,5 százalékos emelkedése, vagy a nyomda, termelés és fenntartás anyagköltsége, mely 15 százalékkal növekedett egy év alatt a Posta esetében. Ezt azonban ellensúlyozta az igénybe vett, közvetített illetve egyéb szolgáltatások ellenértékének mérséklődése.

Személyi jellegű ráfordításként 2 milliárddal többet, 109 milliárdot költöttek 2012-ben, pedig az átlagos statisztikai létszám pár százfős csökkenést mutat előző évhez képest, tavaly 33 617-en álltak a posta alkalmazásában.

Ezek eredményeként a Magyar Posta eredménye már üzemi szinten is veszteségessé vált tavaly, hiszen míg 2011-ben még 2,7 milliárdos plusszal zárt ez a sor, a friss beszámolóban 2,4 milliárdos mínusz szerepel. Ezt azonban a pénzügyi eredmény nem tudta kellő mértékben ellensúlyozni, az 1,8 milliárdos veszteséget a 1,5 milliárdos adófizetési kötelezettség elszámolása után 3,4 milliárdos mínuszra növelte. Ezzel szemben 2011-ben még 2 milliárdos nyereséggel tudott zárni a társaság.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.