TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
MTI

Jobban sikerült a harmadik negyedév, mint várták.

Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásokat meghaladó, 85,9 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 4 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, és 8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - derül ki a bankcsoport Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentéséből. 

A konszolidált korrigált adózott eredmény a harmadik negyedévben 92,7 milliárd forint volt, az előző negyedévinél 2 százalékkal, az egy évvel korábbinál 17 százalékkal magasabb, ami új történelmi csúcsot jelent. 

Az első három negyedévi konszolidált adózott eredmény 240,5 milliárd forint, 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

Az év első kilenc hónapjában 262,8 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredményt ért el a bankcsoport, amely 17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.     

A számviteli eredményt az első kilenc hónapban 22,3 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte, amiből a harmadik negyedévben 6,8 milliárd forint jelentkezett. A legnagyobb tétel egy 5,7 milliárd forintos goodwill leírás volt. 

A harmadik negyedévi tőkearányos nyereség (ROE) 19,6 százalék volt, ezzel a kilenchavi mutató 19,3 százalékot ért el, éves szinten 0,1 százalékponttal javult. 

A jelentés szerint az eredménynél célszerű figyelembe venni, hogy a horvát Splitska banka konszolidálása csak májustól, a Vojvodjanska banka-é pedig decembertől került sor, emellett az ukrán hrivnya valamint orosz rubel kilenchavi átlagárfolyama a forinthoz képest 6, illetve 9 százalékkal gyengült egy év alatt. 

A kilenc havi konszolidált, korrigált adózott eredmény javulása elsősorban a külföldi csoporttagoknak köszönhető. Érdemben javult az ukrán, a horvát, a szerb és a montenegrói operációk időszaki eredménye, miközben az OTP Core teljesítménye ugyancsak nőtt, éves szinten 2 százalékkal, 139,6 milliárd forintra, a DSK Banké pedig 5 százalékkal, 38,4 milliárd forintra. Az orosz operáció 18,9 milliárd forintos 9 havi eredménye, amely éves szinten 16 százalékkal nőtt, már tartalmazza az orosz bankba integrált Touch Bank 3,3 milliárd forintos kilenchavi veszteségét. 

A Splitska banka eredményével együtt a horvát operáció közel 21 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első kilenc hónapban. A szerb operáció 1,3 milliárd forint nyereséget könyvelt el, az eredmény javulását szintén az akvizíció magyarázza, a bázisidőszakban ugyanis csak a Vojvodjanska banka decemberi teljesítményét konszolidálták. 

A külföldi csoporttagok profit-hozzájárulása éves szinten 8 százalékponttal, 41 százalékra emelkedett az első kilenc hónapban, ezen belül a harmadik negyedévben az adózott eredmény 45 százaléka származott a külföldi csoporttagoktól. 

A kilenchavi adózott eredményen belül a bankcsoportba 2017-ben bekerült új bankok közül a Splitska banka profit-hozzájárulása 12,4 milliárd forint volt, míg a Vojvodjanska banka-é 2,4 milliárd forint. 

A bankcsoporton belül az elmúlt kilenc hónapban a tőkearányos nyereséget (ROE) tekintve továbbra is kiemelkedő az ukrán leánybank (60 százalék) teljesítménye, de kiváló volt a bolgár (20,8 százalék) és orosz (17,1 százalék) is. A horvát operáció 10,9 százalékos ROE mutatója éves szinten 2,1 százalékpontos javulást tükröz. 

A kilenchavi konszolidált bevétel 10 százalékkal bővült éves szinten. Ezen belül a nettó kamateredmény az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal, 443,4 milliárd forintra, a nettó díj- és jutalékeredmény pedig 8 százalékkal, 164,1 milliárd forintra emelkedett. Akvizíciós hatás nélkül az organikus növekedés az összes bevétel, a nettó kamateredmény és a nettó díj-jutalék eredmény tekintetében rendre 5, 4, illetve 4 százalék lett volna. 

A konszolidált működési költségek az első kilenc hónapban az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal, 357 milliárd forintra nőttek, a Splitska és Vojvodjanska akvizíciók okozta költségnövekedés hatását kiszűrve 6,8 százalék lett volna a bővülés árfolyamszűrten. 

A harmadik negyedévi korrigált eredmény összetevői közül a jelentés kiemeli, hogy a működési eredmény 7 százalékkal - 7,4 milliárd forinttal - javult az előző negyedévhez képest, mindeközben az összes kockázati költség (2,5 milliárd forint) abszolut értékben csak enyhén emelkedett. A harmadik negyedéves bevételen belül a nettó kamateredmény éves szinten 12 százalékkal, negyedéves szinten 5 százalékkal nőtt. A nettó díj- és jutalékeredmény 2 százalékkal javult az előző negyedévhez képest, ami döntően egy egyszeri tétellel és bázishatással magyarázható. 

A bankcsoport mérlegfőösszege szeptember végén 14 362,6 milliárd forint volt, a negyedévben 1, éves összevetésben 14 százalékkal emelkedett. Az ügyfélhitelek nettó állománya 4, illetve 16 százalékkal 7908 milliárd forintra, az ügyfélbetéteké 3, illetve 12 százalékkal, 11 032,7 milliárd forintra nőtt a negyedévben, illetve éves szinten. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya negyedéves szinten 0,9, éves szinten 4 százalékponttal, 7,3 százalékra mérséklődött, állományuk pedig mindössze 1,5 milliárd forinttal emelkedett. 

Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 11 250 forint volt, 300 forinttal magasabb az előző napinál. Az elmúlt egy évben az OTP-részvények legmagasabb árfolyama 11 780, a legalacsonyabb 9 510 forint volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.