2001. augusztus 12. 11:00

Kevéssé vagy egyáltalán nem bővült a gazdaság júniusban és júliusban -- hangoztatja a Fed regionális bankjainak legutóbbi jelentései alapján.

A korábbiakhoz képest különös figyelmet érdemel, hogy a legutóbbi időkig stabilnak tekintett fogyasztásban is zavarok mutatkoznak, emiatt a befektetők további kamatcsökkentést várnak.

A Fed által -- évente nyolcszor -- közzétett "bézskönyv" mostani kiadása tényszerűen megállapítja a növekedés leállását -- írja a Financial Times. A lap különösen aggasztónak tartja, hogy a 12 körzeti Fed-központ szinte mindegyikében lanyha kiskereskedelmi forgalom volt tapasztalható. Ahol mutatkozott árnyalatnyi élénkülés, ott az csak a bázisidőszakok gyenge adataihoz képest volt észlelhető. A brit lap biztosra veszi, hogy ez a mozzanat önmagában is lehűtötte a közeli fellendülésbe vetett befektetői reményeket. A piacok néhány nappal korábban azon kormányjelentésből merítettek optimizmust, amely szerint nem romlott tovább a 4,5 százalékos munkanélküliség. A mutató további nagymértékű romlása tovagyűrűző félelmet kelthetne a lakosságban, visszavetve a növekedés jelenleg egyedüli bázisának tekintett fogyasztást.

A legrosszabb eredmények -- mint az egy éve tartó lassulás kezdete óta bármikor -- most is a feldolgozóiparból érkeztek, ahol lassan halad a felhalmozott készletek leépítése, és gyéren érkeznek az új megrendelések. A korábbiakhoz képest fölöttébb gyengén áll a textilipar, a számítógépgyártás, a félvezetőipar és a távközlési berendezések gyártása. A szóban forgó ágazatok teljesítményét az Európából és Ázsiából érkező rendelések megcsappanása is hátrányosan érintette.

Különösen kedvezőtlen irányzatnak tekinti a Fed, hogy a gyártásban észlelt hanyatlás a szolgáltatások területére is átgyűrűzött. Mérséklődött a kereslet például a fuvarozás és szállítmányozás iránt, gyengébb az érdeklődés a kiadó irodai alapterület iránt. Rossz híreket jelentettek a hirdetés, az adatfeldolgozási szolgáltatások és a munkaerő-közvetítés, a biztosítási és jogi szolgáltatások területéről. Gyengült a turizmus, a vállalati kiküldetések visszafogása miatt a pangás jelei mutatkoznak a légi közlekedésben és a szállodaiparban. A bankok a hitelek iránti igények csökkenéséről számolnak be.

Paradox módon Texasban élénkült a jogi szolgáltatások iránti kereslet, az okot azonban itt is a növekvő számú csődök kezelésével magyarázzák. Az egész gazdaság egyetlen stabil szegmenseként a lakáspiacot jelölte meg a jelentés. A kisszámú biztató körülmény közül a Dow Jones kiemeli, hogy az anyagi input költségeinek (a nyersanyag- és főleg energiaárak) csökkenése az üzleti szférát és a fogyasztást egyaránt tehermentesítette valamelyest, a folyamat ráadásul jótékony hatással van az árstabilitásra.

A stagnálás vagy ahhoz közeli állapot miatt a befektetők további kamatcsökkentésre számítanak. Hallani azonban kétkedő hangokat, amelyek szerint kérdéses, hogy egy újabb, negyedpontos kamatcsökkentéssel lehet-e változtatni a folyamatokon.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.