4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Mol Nyrt. ajánlatot tett a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) orosz konszernnek a Molban vett részvénycsomagja megvásárlására, a kérdéssel most a két ország kormányainak szintjén foglalkoznak - jelentette csütörtökön a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap.

A Vedomosztyi a Molhoz és az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló forrásokra hivatkozva közölte a hírt.

A Surgutneftegas  az osztrák ÖMV állami energetikai konszerntől vette meg tavaly tavasszal a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért, az akkori részvényárfolyam közel duplájáért.

A lap forrásai szerint orosz állami tisztségviselők megvitatták a kérdést a magyar féllel két hete, a kétoldalú kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülésén, s arról volt szó, hogy szerdán Moszkvába érkezik a Mol küldöttsége a tárgyalások folytatására. A delegáció érkezését moszkvai magyar diplomáciai körök csütörtökön nem tudták megerősíteni, de azt mondták, nem feltétlenül kellene tudniuk róla.  

A Vedomosztyi felidézte, hogy az ÖMV azért adta el a pakettet, "mert nem sikerült együttműködést kialakítania a Mollal, de Vlagyimir Bogdanov, a Szurgutnyeftyegaz vezérigazgatója arra számított, hogy az üzlet hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködés kezdete lesz". Reményei azonban nem teljesültek.

"Magyarországon már a részvények váratlan megvásárlását is barátságtalan és gyanús lépésnek tekintették, a Mol minden lehetséges módon szembeszegült az új részvényessel, s politikusok arról beszéltek, hogy Oroszország ezzel kísérletet tett a gázvezetékekhez való hozzáférésre. A Mol mindössze kétmillió tonna kőolajat termel ki, és öt kőolaj-feldolgozó üzemmel bír, de legértékesebb vagyona a magyarországi gázszállítási rendszer" - írta a lap.

"A Szurgut nem kapott közvetlen utasítást a vásárlásra, de az üzletet természetesen megvitatták legmagasabb szinten is" -  idézett a lap orosz kormányforrásokat.

A Mol egyebek között követelte, hogy a Szurgutnyeftyegaz a magyar jogszabályoknak megfelelően tárja fel tulajdonosi struktúráját, de a konszern erre nem hajlandó Oroszországban sem: az orosz Statisztikai Hivatal adatai 23 jogi személyről tudnak, amelyek mindegyikét a Surgutneftegeas munkatársai vezetik, s amelyeket a konszern részvételével hoztak létre, s egy részvényes sem bír öt százaléknál nagyobb pakettel.  A Vedomosztyi a társasághoz közelálló forrásra hivatkozva azt írta, hogy valóban ezek a részvényesek, de hivatalosan ezt soha nem erősítették meg.

"A Molt szintén a menedzserek ellenőrzik, akik nem örülnek a nem kívánatos részvényeseknek. A részvényesek jegyzékében az orosz konszernt nem tüntették fel, erről ugyanis az igazgató tanács dönt, s  ellene szavazott. A Mol beszámolóiban szó esik ugyan  Szurgutnyeftyegazról, képviselőit a tavaly nyári közgyűlésre nem engedték be. Az orosz konszern akkor bírósághoz fordult, és Bogdanov vezérigazgató azt mondta, a pakettet egyelőre nem adják el, de az ügyben még nincs ítélet" - írta a lap.

A Vedomosztyi hozzátette: forrásai nem adtak magyarázatot arra, miért kész most a Szurgutnyeftyegaz és Oroszország tárgyalásokba bocsátkozni. Egy magyar üzletembertől azonban úgy tudja a lap, hogy a Szurgutnyeftyegaz a részvénycsomag eladásáért cserébe támogatást akar kapni egyéb európai vagyontárgyak vásárlásához.

A lap szerint az orosz  sajtó tavaly arról írt, hogy a Mol felajánlotta az INA horvát kőolaj- és földgázipari konszern részvényeit a Szurgutnál lévő Mol-részvények fejében, de az orosz konszern cáfolta a hírt.

A Vedomosztyinak az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló forrás azt mondta, hogy az orosz politikai vezetés korábbi magyar sajtóértesülésekkel ellentétben nem ellenzi a részvények eladását a Molnak, s úgy ítéli meg, hogy a Szurgutnyeftyegaznak kell erről eldönteni. Az illető szerint részletekről még nem volt szó, de a lap két magyar üzletembertől úgy értesült, hogy a Mol éppen annyit akar  fizetni a csomagért, amennyiért azt a Szurgutnyeftyegaz vette, vagyis 1,4 milliárd dollárt, és szerdán éppen ennyi is volt a csomag tőzsdei értéke.

A Szurgutnyeftyegaz Oroszország leggazdagabb cége: októberben 21 milliárd dollár tartalékkal rendelkezett, miközben a Vedomosztyi szerint a Gazprom tartalékai mindössze 9,5 milliárdot tesznek ki. A konszernnek sokszor javasolták, hogy fektesse be pénzét, de Bogdanov mindössze kétszer próbálkozott: meg akarta venni az orosz államtól a Szlavnyeft társaságot, de az utolsó pillanatban visszavonta pályázatát, és megvásárolta a Mol részvénycsomagját. Az utóbbival kapcsolatban olyan találgatások voltak, hogy magas szinten valakik rá akarják tenni a kezüket a konszern pénzére, s a hírek szerint Mol-csomag megvétele afféle pénzmentési akció volt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!