5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az idén sem szavazhat a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) a Mol Nyrt. április 29-i éves rendes közgyűlésén, mivel tulajdonosként nem szerepel a már lezárt részvénykönyvben, s nagy valószínűséggel az eseményen még megfigyelőként sem vesz részt.

Április elején már az orosz lapok is írtak arról, hogy a Surgutneftegasnak a Mol részvényeinek megvásárlása után több mint egy évvel sem sikerült bejegyeztetnie magát részvényesként. A részvételhez a jogot a Surgutneftegas ugyanis mindaddig nem szerezheti meg, amíg tart a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tavaly áprilisban megkezdett vizsgálata, amelynek eredményéről az MTI megkeresésére a felügyelet szerdán közölte: a piacfelügyeleti eljárás tárgya annak feltárása, hogy a Molban a törvényben meghatározott százalékos mértéket átlépő szavazati jogot biztosító részvény elidegenítéséhez és megszerzéséhez köthetően bármely piaci szereplő magatartása nem ütközik-e a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) bennfentes kereskedelem, illetőleg piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó egyes rendelkezéseibe. A PSZÁF a vizsgálat eredményeit eddig nem közölte.

Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter ugyanakkor kedden elmondta, hogy az orosz hatóságok továbbra is támogatják a Surgutneftegast a Mol-ügyben, s miként a múltban, a jövőben is konzultálni fognak a magyar és az Európai Uniós vezetéssel. A miniszter kifejtette, úgy gondolják, hogy az ügylet átlátható volt és megfelelt minden európai szabálynak, a magyar hatóságok pedig nem szolgáltattak Oroszországnak semmilyen olyan dokumentumot, amely alátámasztották volna az üzlet törvénytelen voltát.

A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban az MTI-vel szerdán közölte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Legutóbb az Orosz-Magyar Gazdasági Vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt.

A Mol korábban bejelentette, ellenséges felvásárlásnak tekinti, hogy a Surgutneftegas tavaly 1,4 milliárd euróért megvásárolta a magyar olajipari cég részvényeinek 21 százalékát, a magyar kormány pedig jelezte, hogy meg kívánja védelmezni a Mol függetlenségét.

A befektetésről Vlagyimir Bogdanov, a Surgutneftegas elnöke az idén március közepén annyit mondott, elégedett az üzlettel és a részvénycsomagot nem kívánják áruba bocsátani. Emlékeztetett azonban arra is, hogy a Surgutneftegas még nem tett szert jövedelemre a befektetésből. Tavaly, nem sokkal a csomag megvásárlása után a Mol úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot, noha egy évvel korábban a jóval csekélyebb eredményének 40 százalékát osztotta szét a részvényesek között. A Mol az idén szintén azt javasolja részvényeseknek, hogy a cég ne fizessen osztalékot.

Az egyik orosz befektetési társaság elemzője azonban a Kommerszantnak a napokban nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a konszern tárgyalásokat kezd a részvénycsomag eladásáról, ha  meggyőződik arról, hogy az idén sem tud részt venni a közgyűlésen. Egy másik szakértő ehhez hozzátette, hogy a Surgutneftegas akkor sem tudna hatással lenni a Mol irányítására és döntéshozatali folyamataira, ha jelen lenne a közgyűlésen, mivel a magyar konszern alapszabálya egy részvényes szavazati jogát a szavazatok legfeljebb 10 százalékában korlátozza.

Az OMV egy évvel ezelőtt, márciusban adta el a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt. Ezt követően a Mol és a Surguneftegas részvényeinek árfolyama is emelkedett a tőzsdéken. A külföldi, köztük orosz lapok értékelése szerint Magyarországon sokkot okozott, hogy az orosz Surgutneftegas megvásárolta a részvényeket, s ezzel belépett azon orosz cégek sorába, amelyeket Európában a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tekintenek.

Az elemzők akkor úgy vélték, hogy a Surgutneftegas a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket. A hír meglepetést keltett ipari körökben, az orosz olajipari társaság ugyanis addig nem aktivizálta magát külföldi cégek felvásárlása terén. Az orosz társaság a vételkor közleményében jelezte, a Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés a Surgutneftegas stratégiai céljának teljesítése felé. Ugyanakkor a Mol egy évvel ezelőtt arra hívta fel a figyelmet: a Surgutneftegas és a Mol között nincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat. Hangsúlyozták azt is, hogy a Mol a tranzakciót követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, amelynek célja a részvényesi értékteremtés és a csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme. A Mol igazgatósága a Surgutneftegast pénzügyi befektetőnek minősítette. Elemzők már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy ha az orosz vevő a Mol teljes átvételére törekedne, akkor ugyanazokkal az akadályokkal találná magát szemben, mint korábban az OMV.

Az OMV az eladáskor úgy nyilatkozott, hogy azért tett le a Mol megszerzésére irányuló szándékáról, mert ez ellen kifogásokat emelt az Európai Unió és a Mol vezetése. Az eladást a JP Morgan befektetési bank bonyolította le, s az osztrákok szerint jó árat ért el. Az 1,4 milliárd eurós ár tavaly márciusban 19.212 forintos részvényenkénti árnak felelt meg: a Mol papírok ára akkor mintegy 10 ezer forint volt a BÉT-en. A Surgutneftegaz Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-ipari konszernje, székhelye a Hanti-Manszi Autonóm Körzetben lévő Szurgut. A hírek szerint a Kremllel igen jó kapcsolatban áll a konszern.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!