TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Európai Unió régióinak vizsgálata alapján a középfokú végzettség elterjedtsége mutatja a legszorosabb kapcsolatot a gazdasági fejlettséggel.

Az Európai Unió régióinak vizsgálata alapján a középfokú végzettség elterjedtsége mutatja a legszorosabb kapcsolatot a gazdasági fejlettséggel -- derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most megjelent úttörő kiadványából. A felsőfokú képzésben megszerzett tudás szinte minden esetben annyira specializált, hogy igazán nagy hasznát csak akkor veheti az üzleti szféra, ha az oktatási intézmények rugalmasan alkalmazkodnak a változó igényekhez.

Az ipari társadalomból a tudásalapú társadalomba napjainkban is zajló átmenet már felmutatja azon jellemzőket, melyek miatt az élethosszig tartó tanulás lehet az alkalmazkodás egyetlen eszköze. A tanulást a szervezet kutatói azonban nem csupán az egyének, hanem a szervezetek szintjén is értelmezik. A változások komoly kihívás elé állítják a tágan értelmezett oktatási rendszert, többek között azért is, mert a gyorsuló globalizáció ellenére a regionális különbségek adott gazdasági térségen belül alig mérséklődnek.

Az OECD kutatói az Európai Unió valamennyi régiójának adatait felhasználva megállapították, hogy a leghatározottabb (negatív) kapcsolatot az adott térség gazdasági teljesítményével -- amit az egy főre jutó GDP-vel mértek -- az alapfokú végzettségűek aránya mutatja. Emellett a pozitív összefüggés erősebb volt a középfokú, mint a felsőfokú képzésben részesültek arányával. A szerzők szerint az adatfelvétel finomításával lehetne csupán magyarázatot kapni e meglepő eredményre. Hipotézisükben azt feltételezik, hogy ebben a színvonalas közép- és az alacsony nívójú felsőfokú oktatás közötti csekély különbségnek csakúgy szerepe lehet, mint annak, hogy a diplomások összetétele esetleg nem felel meg a vállalatok igényeinek.

A szervezetek tanulásának mérőszámaként a szerzők a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket, illetve az ezer főre jutó szabadalmak számát vetették össze a GDP adatokkal. Bár az összefüggés a várakozásoknak megfelelően pozitívnak bizonyult, a kivételek rávilágítottak, hogy a helyi intenzív innováció az éles verseny következtében nem mindig produkál gyors növekedést a régióban.

A kutatók szerint a diplomások tudása nem feltétlenül a képzési hely közelében hasznosul, hiszen a vállalatok legalább az adott ország teljes felsőfokú végzettségű munkaerő állományából válogathatnak. A strukturális eltérések kezelése az oktatási intézmények és a vállalkozások együttműködését igényli, mert az igényeken túl képzett diplomások taníttatásának határhaszna negatív is lehet. Az egyéni tudás a tapasztalatok szerint a vállalati tanulási folyamatban képes növekedést serkenteni. Éppen a régiók eltérő adottságai miatt azonban nem lehet egyetlen eredményes fejlesztési stratégiát megjelölni. A helyi szinten tevékenykedők befolyásuk növekedésével -- legalábbis az EU-ban -- a jövőben egyre többet tehetnek majd a "tanuló régiók" kialakításáért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.