2012. február 28. 15:58

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bank alapjain hozzon létre egy állami bankot - értesült az [origo].

Az [origo] információi szerint a Gránit Bank átvilágítása már folyamatban van, döntés még nincs, de a források szerint az állam többségi tulajdonra törekszik, amit Demján Sándor kivásárlásával tudna csak elérni.

A tranzakció kétféle módon történhet, vagy Magyarország leggazdagabb üzletemberének 90 százalékos tulajdonrészének döntő többségét kellene megvennie egy állami intézménynek, vagy pedig új részvények - tőkeemeléssel egybekötött - zártkörű kibocsátásával. Az átvilágítás után derül ki, hogy hogy melyik lehetőséget választja a kormány, illetve, hogy végül nem áll-e el a most több forrásból megerősített vételi szándékától. A döntést befolyásolja, hogy mennyi állami pénzbe kerülne a tranzakció, illetve hogyan sikerülne megállapodni a jelenlegi tulajdonosokkal.

A kormány bankvásárlási, bankalapítási tervei nem meglepőek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány nappal a 2010-es országgyűlési választások után azt nyilatkozta: a vidéki vállalkozások támogatására megerősítenék a "jelentős helyismerettel rendelkező" takarékszövetkezeteket, hogy nagyobb szerepet játszhassanak a gazdaságélénkítésben. Az energiahatékonysági programok pénzügyi támogatására pedig zöldbankot hoznának létre a Magyar Fejlesztési Bank leányaként - írja a portál, amelynek piaci forrásai szerint a Gránit Bank értéke a saját tőke 0,7 - 1,3-szorosa körüli összeg lehet, vagyis legfeljebb 4 milliárd forint.

Az index.hu írása szerint egyébként Kostevc Péter, a Brokernet elnöke vált a Gránit Bank társtulajdonosává a bank 2012. február 24-én megtartott közgyűlési határozata értelmében. A  Brokernet Csoport és GRÁNIT Bank között 2011. október 14-én született stratégiai megállapodás, amelynek értelmében az ügynökhálózat részt vesz a bank lakossági és kkv-termékeinek értékesítésében.

mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!