Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bank alapjain hozzon létre egy állami bankot - értesült az [origo].

Az [origo] információi szerint a Gránit Bank átvilágítása már folyamatban van, döntés még nincs, de a források szerint az állam többségi tulajdonra törekszik, amit Demján Sándor kivásárlásával tudna csak elérni.

A tranzakció kétféle módon történhet, vagy Magyarország leggazdagabb üzletemberének 90 százalékos tulajdonrészének döntő többségét kellene megvennie egy állami intézménynek, vagy pedig új részvények - tőkeemeléssel egybekötött - zártkörű kibocsátásával. Az átvilágítás után derül ki, hogy hogy melyik lehetőséget választja a kormány, illetve, hogy végül nem áll-e el a most több forrásból megerősített vételi szándékától. A döntést befolyásolja, hogy mennyi állami pénzbe kerülne a tranzakció, illetve hogyan sikerülne megállapodni a jelenlegi tulajdonosokkal.

A kormány bankvásárlási, bankalapítási tervei nem meglepőek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány nappal a 2010-es országgyűlési választások után azt nyilatkozta: a vidéki vállalkozások támogatására megerősítenék a "jelentős helyismerettel rendelkező" takarékszövetkezeteket, hogy nagyobb szerepet játszhassanak a gazdaságélénkítésben. Az energiahatékonysági programok pénzügyi támogatására pedig zöldbankot hoznának létre a Magyar Fejlesztési Bank leányaként - írja a portál, amelynek piaci forrásai szerint a Gránit Bank értéke a saját tőke 0,7 - 1,3-szorosa körüli összeg lehet, vagyis legfeljebb 4 milliárd forint.

Az index.hu írása szerint egyébként Kostevc Péter, a Brokernet elnöke vált a Gránit Bank társtulajdonosává a bank 2012. február 24-én megtartott közgyűlési határozata értelmében. A  Brokernet Csoport és GRÁNIT Bank között 2011. október 14-én született stratégiai megállapodás, amelynek értelmében az ügynökhálózat részt vesz a bank lakossági és kkv-termékeinek értékesítésében.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.