<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bank alapjain hozzon létre egy állami bankot - értesült az [origo].

Az [origo] információi szerint a Gránit Bank átvilágítása már folyamatban van, döntés még nincs, de a források szerint az állam többségi tulajdonra törekszik, amit Demján Sándor kivásárlásával tudna csak elérni.

A tranzakció kétféle módon történhet, vagy Magyarország leggazdagabb üzletemberének 90 százalékos tulajdonrészének döntő többségét kellene megvennie egy állami intézménynek, vagy pedig új részvények - tőkeemeléssel egybekötött - zártkörű kibocsátásával. Az átvilágítás után derül ki, hogy hogy melyik lehetőséget választja a kormány, illetve, hogy végül nem áll-e el a most több forrásból megerősített vételi szándékától. A döntést befolyásolja, hogy mennyi állami pénzbe kerülne a tranzakció, illetve hogyan sikerülne megállapodni a jelenlegi tulajdonosokkal.

A kormány bankvásárlási, bankalapítási tervei nem meglepőek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány nappal a 2010-es országgyűlési választások után azt nyilatkozta: a vidéki vállalkozások támogatására megerősítenék a "jelentős helyismerettel rendelkező" takarékszövetkezeteket, hogy nagyobb szerepet játszhassanak a gazdaságélénkítésben. Az energiahatékonysági programok pénzügyi támogatására pedig zöldbankot hoznának létre a Magyar Fejlesztési Bank leányaként - írja a portál, amelynek piaci forrásai szerint a Gránit Bank értéke a saját tőke 0,7 - 1,3-szorosa körüli összeg lehet, vagyis legfeljebb 4 milliárd forint.

Az index.hu írása szerint egyébként Kostevc Péter, a Brokernet elnöke vált a Gránit Bank társtulajdonosává a bank 2012. február 24-én megtartott közgyűlési határozata értelmében. A  Brokernet Csoport és GRÁNIT Bank között 2011. október 14-én született stratégiai megállapodás, amelynek értelmében az ügynökhálózat részt vesz a bank lakossági és kkv-termékeinek értékesítésében.

mfor.hu