2001. február 15. 11:00

A Financial Times értesülése szerint a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) tapasztalható likviditáshiány miatt egyes vállalatok a BÉT-ről való kivonulást fontolgatják.

A brit üzleti körök lapja emlékeztet arra, hogy 1996-98 között a BÉT az egyik legpezsgőbb és legjobban irányított értékpapírpiac volt a reformországok tőzsdéi között. Ám ez év januárjában a részvényforgalom naponta átlagosan 22 millió dollár volt, a tavaly januárinak a fele. A befektetők lanyha érdeklődése miatt a legtöbb részvény alulértékelt, s miközben alig hallani új vállalatok bevezetéséről, a befektetési bankárok vállalati kivonulásokról suttognak.

- Egyes nagyvállalatoknak elegük van e kicsiny piacból. Kivonulhatnak és megjelenhetnek a Nasdaqon, Londonban vagy a frankfurti tőzsdén - idézte a lap az egyik budapesti befektetési alap menedzserét. A BÉT likviditáshiányának okait a cikkíró külső és belső tényezőkkel magyarázza. Az ázsiai és az orosz pénzügyi válság valamennyi feltörekvő piacot érintette, és Budapest képtelen volt versenyezni a Nasdaq látványos hozamaival 1999-ben, a belföldi környezet kapcsán rámutat, hogy a befektetők elégedetlenek a hatalmon lévő jobbközép kormánykoalícióval - írja Financial Times.