2002. március 28. 11:00

Szakemberek szerint az elmúlt években elindult logisztikai és raktárbázis építési láz a következő időszakban sem csillapodik. A tempó egy-két éves periódust tekintve erősen fokozódhat, és a jelek szerint több raktárbázis jöhet létre, mint az elmúlt tíz évben összesen. Főleg a főváros körül, de néhány gyártó vállalat és logisztikai cég a nyugati és a keleti megyékben is hasonlókat létesítene közös projektekben.

Beck Tamás, a Colliers International szakértője úgy véli: az ingatlanfejlesztők kétféle raktár- vagy elosztó központot építenek. Az egyiket saját kockázatukra, itt menet közben, de sokszor még az építkezés befejezése előtt igyekeznek bérlőket találni. A másik az úgynevezett built-to-suit forma, amikor a leendő bérlővel nagyon szorosan együttműködve alakítják ki az épületeket. Az idén a spekulatív piacon 40-60 ezer négyzetméter kerül a piacra, amelyen a kínálat így meghaladja a 200 ezer négyzetmétert, míg a built-to-suit esetében 34 ezer négyzetméterrel nő a bérbe vehető terület, amely így 120 ezer négyzetméter fölé nő.

A keleti kilátások

Az új kelet-magyarországi egységek megjelenését segítheti, ha nagyságrendekkel több gyártó vállalat telepíti üzemét az M3-as autópálya új szakaszainak közelébe. A fejlesztők azonban vélhetően csak akkor kezdenek bele a raktárbázisok és elosztó központok építésébe, ha jó nemzetközi besorolású az építtető, illetve a bérlőkkel legalább 7-10 éves szerződéseket tud kötni.

A DTZ előrejelzése szerint középtávon esetleg túlkínálat alakulhat ki a korszerű ipari ingatlanok piacán, bár a külföldi és hazai kiskereskedelmi, illetve gyártó vállalatok növekvő aktivitása ennek ellentmond. A tanácsadó azonban úgy látja, hogy hosszabb távon az új építések üteme egészséges párhuzamban áll a növekvő becsült igényekkel. A kínálat egy része a felszabaduló, jórészt korosabb ingatlanállományból adódik majd, melynek újbóli bérbeadása kissé nehezebb lehet a tulajdonosoknak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.