2002. április 15. 11:00

A szakszervezetek fontos jogosultsága a kollektív szerződés kötése. A kollektív szerződés a Munka törvénykönyve (Mt.) 13.§-ában foglaltakra figyelemmel a munkaviszonyra vonatkozó bármely kérdésről rendelkezhet, de az Mt.-vel vagy más jogszabállyal nem lehet ellentétes. Ez a tilalom nem vonatkozik az Mt. harmadik részében meghatározott szabályokra, feltéve, ha a kollektív szerződés rendelkezése a munkavállalókra kedvezőbb, és az eltérést jogszabály kifejezetten nem tiltja meg.

A kollektív szerződés hatálya arra a munkáltatóra terjed ki, amely a kollektív szerződést megkötötte, vagy a szerződést kötő munkáltatói érdekképviseleti szerv tagja, illetőleg később a munkáltatói érdekképviseleti szervhez csatlakozott. A kollektív szerződés rendelkezéseit alkalmazni kell az annak hatálya alá tartozó munkáltató munkavállalóira is, akik nem tagjai a kollektív szerződést kötő szakszervezetnek. A kollektív szerződés kötésére irányuló tárgyalási ajánlatot – ha azt úgynevezett reprezentatív szakszervezet teszi meg – a munkáltató nem utasíthatja vissza. Ha a kollektív szerződéskötési jogosultsággal kapcsolatban vita merül fel a felek között, a szerződéskötésben érdekelt fél kérelmére a bíróság dönt nem peres eljárásban.

A kollektív szerződés a kihirdetéssel lép hatályba. A munkáltató köteles elősegíteni, hogy a rendelkezéseit a munkavállalók teljes mértékben megismerjék. A kollektív szerződésben foglaltak betartása a munkáltató számára kötelező, és bíróság előtt kikényszeríthető. Ha például a kollektív
szerződés a munkavállalói számára az év január 31-ig a személyi alapbérének megfelelő egyszeri jutalom kifizetését írja elő, az akkor is követelhető, ha a munkáltató gazdasági eredményei arra nem adnak fedezetet, és késedelmes kifizetés esetén késedelmi kamat is jár.

A kollektív szerződést – eltérő megállapodás hiányában – bármelyik szerződéskötő fél három hónapos határidővel felmondhatja. A felmondás jogát a megkötéstől számított hat hónapon belül egyik fél sem gyakorolhatja. A munkáltató vagy a szakszervezet jogutód nélküli megszűnésével a kollektív szerződés hatályát veszti. A munkáltató vagy a szakszervezet jogutóddal történő megszűnése azonban a kollektív szerződés hatályát nem érinti. A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás esetén a jogelőd munkáltatóra kiterjedő hatályú kollektív szerződésben meghatározott munkafeltételeket – a munkarend kivételével – a jogutód munkáltatónak a jogutódlástól számított egy évig fenn kell tartania, kivéve, ha a kollektív szerződés hatálya lejárt, vagy a jogutód munkáltató új szerződést kötött. Ha az új szerződés a munkavállalókra kedvezőbb, az utóbbit kell alkalmazni.

A szűkebb hatályú kollektív szerződés a tágabb hatályútól csak annyiban térhet el, amennyiben a munkavállalókra kedvezőbb szabályokat állapított meg. A munkaszerződés a kollektív szerződéssel ellentétben nem állhat, kivéve, ha a munkavállalóra kedvezőbb feltételeket állapít meg.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.