5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az olimpia magyarországi megrendezését a költségvetés hiányán kívül az összefogásra való képtelenség és a magyar ember kishitűsége akadályozhatja. A budapesti ötkarikás játékokat a vállalati szektor is támogatja. A magánszférát képviselő Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) szerdai konferenciáján az mfor.hu is részt vett.

Olimpia Budapesten: szertefoszló álmok? (Mfor-montázs)

"Nem a BOM-on múlt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviselői nincsenek itt. Aki hátat fordít a magánszektornak, nincs tisztában a vállalatok szerepvállalásával az olimpia esetleges megrendezésében" - mondta az mfor.hu kérdésére Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM kezdeményezője, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. "Erős vállalati szektor nélkül nincs olimpia. Minél nagyobb anyagi hozzájárulást vállalnak a magyar cégek, annál kevesebb pénzt kell az adófizetőktől erre a célra elvonni" - tette hozzá.

A MOB az olimpia név használatával kapcsolatban támadást indított a civil szervezet ellen. Lantos Csaba, az OTP vezérigazgató-helyettese a konferencián arcpirítónak nevezte a MOB hozzáállását a BOM tevékenységéhez. "Össze kell fognunk társadalmi és politikai vonalon egyaránt, hogy sikereket érjünk el" - hangsúlyozta a Csányi Sándor OTP-vezér helyett érkezett előadó.

"Évtizedekig tart a fejlődés egy olimpia megrendezése után" - hívta fel a figyelmet Demján Sándor, a TriGranit elnöke. Emlékeztetett, hogy Japán felemelkedésében is óriási szerepet játszottak az ötkarikás játékok. A sikeres pályázáshoz ugyanakkor az infrastrukturális fejlesztéseken keresztül vezet az út, a magyarországi befektetési körülményeken pedig jócskán van mit javítani. "Nem véletlen, hogy a TriGranit tevékenységének mindössze 20 százalékát folytatja Budapesten" - emelte ki. A legnagyobb csődnek Budapest közlekedését nevezte.

Az olimpia a négy évvel ezelőtt kidolgozott megvalósíthatósági tanulmány alapján 4600 milliárd forintba kerülne az országnak, amiből a közvetlenül játékokkal kapcsolatos beruházások értéke 850 milliárd forint. "Van ennyi pénz az országban. Rosszul megválasztott célokra azonban bármekkora összeget el lehet költeni" - figyelmeztetett Simó György, a T-Online vezérigazgatója.

Honnan lehetne forrásokat szerezni?

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója fel is villantott egy megoldási lehetőséget a szükséges források megteremtésére. Prezentációjából kiderült, hogy a vállalati szférában egy tanácsadó megbízásával 30 százalék körüli költségmegtakarítást lehet elérni. "Az állam esetében 10 százalékos optimalizációval már 1000 milliárd forintot spórolnánk meg" - tette hozzá. Jaksity személy szerint erősen bizakodó az ország esélyeivel kapcsolatban. Ezt mutatja, hogy eddig már 10 millió forintot költött cége az ügy érdekében.

Több alternatívát is felvázolt a szükséges kiadások "kiböjtölésére" Barcza György, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. Egy olimpiai alap létrehozása és kezeltetése, illetve speciális adó bevezetése is szerepelt ezek között, de már a kiadások évi 2-3 százalékos csökkentése is sokat javíthat esélyeinken. A görögök nevével fémjelzett kreatív könyvelés és a nyugdíjak egy éven keresztül történő visszatartása a komolyan nem vehető alternatívák között szerepelt.

A rendezvényen akadt azonban olyan menedzser is, aki kétségeinek adott hangot a budapesti olimpiát illetően. Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint előbb az ország gazdasági állapotát kellene rendbe tenni, az utóbbi harminc évben ugyanis egyik fiskális válságból a másikba sodródtunk. "Beláthatatlan következményei lennének a sporteseménnyel kapcsolatos költekezésnek" - mutatott rá.

Növelné az önbizalmunkat az olimpia

A konferencián részt vett Holger Preuss, a Magyarországon hamarosan megjelenő "Az Olimpiai játékok gazdasági háttere" című könyv szerzője is. A sport-gazdaságtani szakértő, a Pekingi Sport Egyetem vendégprofesszora igen pozitívnak tartja, hogy a magyar lakosság 76 százaléka támogatná az olimpiát. A lelkesedés mellett szerinte igen sokat nyomhat a latban a pályázásnál az is, hogy a sport terén nagy hagyományokkal rendelkező országról van szó. A legfontosabbnak a siker érdekében a hosszú távú célok kidolgozását és a politikai erők összefogását tartja.

"Tagadhatatlan, hogy a világszenzációnak számító rendezvény életet lehelne a gazdaságba, jó üzleti perspektívát biztosítana befektetés iránt érdeklődő cégeknek. Az ötkarikás megmérettetések legfőbb pozitív hozadéka azonban a társadalom önbizalmának megerősítése lenne" - vélekedett Hankiss Elemér szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Szerinte a fő akadályok nem fiskális természetűek, hanem társadalmi jellegűek: a magyarok kishitűsége, a rosszkedv, a céltalanság és a slamposság. "Columbus sem indult volna útra, ha csak a nehézségekre gondol. Érdemes belevágni a sokat ígérő kalandokba, mégha azok kockázatosak is."

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Újabb cégek lobbiznak a budapesti olimpiáért
A BÉT elnöke a budapesti olimpiáról: Merjünk nagyot gondolni!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!