3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A távközlési ágazat reformjára és a szabályozás átalakítására készül az Európai Unió: az egyik cél az, hogy a verseny növelésével gyorsabban fejlődjön a széles sávú internet, s így dinamikusabban bővüljön a világhálót elérő előfizetők tábora.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, aki a jövő évtől egyben az ERG és az IRG (European Regulators Group - Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group - Független Szabályozók Csoportja) elnöki posztját is betölti, a változtatásokkal kapcsolatban elmondta: egyetértenek a fő célokkal, s támogatják a nagyobb versenyt.

Hozzátette: az eddigi uniós szabályozás eredményesen és jól működött, amit bizonyít az is, hogy Európában csökkentek a távközlési, ezen belül a mobiltávközlési árak és nőtt a választék.

Pataki Dániel éppen ezért úgy véli, bár szükség van változtatásokra a szabályozás területén, hiszen folyamatosan változik a piac és az alkalmazott technológiák, ezeknek nem kell túl nagynak lenniük.

Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa a célok elérése érdekében azt javasolja, hogy a vezeték nélküli internetszolgáltatás alapjául szolgáló rádiófrekvenciákhoz való hozzájutást könnyítsék meg a szolgáltatók számára. Ennek hátterében részben az áll, hogy a televíziózás digitalizációjával több frekvencia is felszabadul.

Pataki Dániel ezzel kapcsolatban kifejtette: egyetértenek a szabályozás megváltoztatásával, azaz az úgynevezett rugalmas spektrum menedzsmenttel, ezen belül azzal, hogy ezt követően a frekvencia birtokosa szabadon megválaszthatja, mire használja a frekvenciát. A jelenlegi szabályozás szerint meghatározzák, hogy a birtokos mire használhatja a frekvenciát.

A másik terv az, hogy a távközlési infrastruktúra működtetését és a szolgáltatások nyújtását szét kell választaniuk a cégeknek. Brüsszel ugyan nem írna elő ilyen mindenkire vonatkozó kötelezettséget, kikényszerítésére azonban valószínűleg létrehozna egy uniós szintű hatóságot. A szétválasztást ellenző szolgáltatók szerint egy ilyen lépés visszafogná a jövőbeni befektetéseket. Ezzel szemben Brüsszel a már megvalósult egyik angol példa alapján úgy véli, hogy szétválasztás által nemcsak az árak csökkennének, hanem a hálózatok fejlesztésére fordított összegek is megnőnének.

Pataki Dániel ezzel összefüggésben elmondta: egyetértenek a szétválasztással, igaz, nem kötelező, hanem opcionális formában. Azaz a nemzeti hatóságok eldönthetnék, hogy előírják-e a szétválasztást vagy sem.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!