2002. július 2. 14:28

Személyre szóló biztosítása a magyarországi felnőtt lakosság 38 százalékának van - áll a GfK Hungária Piackutató Intézet friss felmérésében.

A legtöbb magyar polgárnak egy biztosítási szerződése van, 13 százalékuknak kettő, 5 százaléknak pedig három vagy több – állapította meg a GfK Piackutató Intézet szokásos negyedévi felmérése a biztosítási piacról idén március elején. Valamilyen életbiztosítással a 15 éves és idősebb lakosság 33 százaléka rendelkezik. Legnépszerűbb a vegyes életbiztosítás, majd az elérésre szóló, kockázati, illetve befektetéshez kötött életbiztosítás következik.

A felnőtt népességet több fontos szempontból reprezentáló ezer fő személyes megkérdezésével végzett kutatás feltárta, hogy nyugdíjbiztosítást a válaszadók 10 százaléka kötött. A magán balesetbiztosítás és utasbiztosítás részaránya 5-5, míg a magán betegbiztosításé 2 százalék.

A vegyes életbiztosítás az átlagot meghaladó mértékben jellemző a 20-45 évesekre, középfokú végzettségűekre, 80-150 ezer forint havi nettó jövedelmű háztartásokban élőkre, illetve budapestiekre és 50 ezer lakosúnál nagyobb vidéki városokban lakókra. Az elérésre szóló életbiztosításnál felülreprezentáltak a 30-50 évesek, érettségizettek és diplomások, magasabb jövedelmű háztartásokban, továbbá 20 ezer lakosúnál nagyobb városokban élők.

A kockázati életbiztosítás legelterjedtebb a 30-55 éveseknél, szakmunkásképzőt vagy gimnáziumot végzetteknél, havi nettó 120 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban és a vidéki városban élőknél. A befektetéshez kötött életbiztosításnál felülreprezentáltak a 25-50 évesek, érettségizettek, havi nettó 100-190 ezer forint közötti jövedelmű háztartásban és 20 ezer lakosúnál nagyobb vidéki városban élők.