2017. szeptember 11. 11:55

A Sporttudományok Nemzetközi Központja, a CIES legújabb posztjában az öt legnagyobb fociliga klubjainak keretértékeit hasonlította össze tavaly szeptemberhez képest.

A Manchester City jelenlegi keretét 853 millió eurós befektetéssel hozta össze Pep Guardiola, pontosabban a klub tulajdonosa, Manszur sejk szinte korlátlan forrásai tették lehetővé ezt az irdatlan pénzköltést.

Manszur az Egyesült Arab Emirátusok helyettes miniszterelnöke, az Abu Dhabi uralkodó család tagja 2008-ban 210 millió fontért vette meg az 1880-ban alapított angol klubot. A City azóta két bajnoki címet (addigi fennállása során pont ugyanennyit szerzett), valamint egy FA-kupát szerzett.

A második helyen a szintén arab tulajdonban levő Paris Saint-Germain végzett, 850 millió eurós befektetéssel. A PSG nyáron 395 millió euróval növelte vásárlásokkal a keretének értékét (ebben a 180 milliós Mbappé benne van, de a 222 millió eurért, formálisan magát kivásárló Neymar nincs...).

A City nyáron 242 millió euróval növelte a játékosvásárlásaival a keretének értékét. 

A harmadik helyre a korábbi csúcstartó, másik manchesteri klub, a United futott be, 784 millió eurós költéssel, amelyből csak 66 millió volt az idei játékosmozgások eredménye.

A negyedik a Chelsea 644 milliós transzferköltéssel. 

Az angol Premier League pénzügyi fölényét jelzi, hogy a hat legnagyobb angol klub (a fenti hármon kívül a Liverpool, az Arsenal és a Tottenham) a lista első tíz helyén szerepel.

Az is sokatmondó, hogy a City keretét kétszer annyiért lehetett összevásárolni, mint a Liverpool, Arsenal, Tottenham trió szinte bármelyikét.

(CIES) 

Érdekesség, hogy a spanyol bajnok és BL-győztes Real MAdrid kerete a CIES adatai szerint 138 millióval ér kevesebbet a tavaly szeptemberinél.

A bajnokságok szerinti aggregált érték szerint a PL 20 csapatnának összértéke a transzfermozgások szerint 5,7 milliárd euró, vagyis egy élvonalbeli angol csapat 287 millió euró értékű keretet vásárolt össze, ami 28 százalékkal több a tavalyinál.

853 millióba került összerakni őket 

Az olasz bajnokság feljött a második helyre, főleg a Milan 160 milliós költésének köszönhetően. Így a Serie A csapatai 26 százalékot növekedve, 2,4 milliárd eurós költéssel, átlagosan 122 milliós csapatértékkel rendelkeznek, míg a spanyol liga 2,2 milliárddal és 110 millióval a harmadik. A Bundesliga 1,9 milliárddal és 107 millióval a negyedik, míg a franciák ugyanekora összköltéssel, de 93 milliós átlagértékkel (mivel ott 20 csapatos az első osztály, a német viszont csak 18).

mfor.hu