2001. december 17. 11:00

A munkaerőpiacról 1993-ban még 60 százalékkal többen léptek ki, mint ahányan beléptek oda, 2000-ben viszont már csak 5 százalékkal haladta meg a kilépők száma a belépőkét - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőforgalmi elemzéséből.

A munkaerőpiacról kilépők száma az 1993. évi 634 ezerről folyamatos csökkenéssel 2000-ben már 417 ezerre mérséklődött. A kilépők foglalkoztatottakon belüli aránya évről évre csökkent. Míg 1993-ban minden hatodik munkavállaló lépett ki kényszerből vagy önszántából - jobb munkalehetőséget találva -, illetve adta fel vállalkozását, 2000-ben már csak minden kilencedik munkavállaló tette ezt.

A kilépők többsége - 1993-ban 69 százaléka, 2000-ben több mint 54 százaléka - nem lépett ismét munkába, mert már nem akart, vagy nem tudott. A vizsgált időszak első éveiben a munkanélkülivé válást elkerülve sokan választották a nyugdíjazást, különösen a korkedvezményes és az előnyugdíj kínálta lehetőségeket. Az időszak végére a nyugdíjkorhatár emelése és más szigorítások eredményeként a foglalkoztatotti státusukat ily módon megszüntetők 30 százalékot is megközelítő részaránya 20 százalék alá csökkent. Évente 200 ezer körüli azok száma, akik kilépésüket követően ismét munkába álltak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.