2001. február 8. 11:00

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság megkezdte az idei értékesítési terv összeállítását.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság megkezdte az idei értékesítési terv összeállítását - áll az ÁPV Rt. összefoglalója alapján készült tájékoztatóból, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal képviselője szerdán ismertetett az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén.

Az összefoglaló szerint kedvező nemzetközi tőkepiaci helyzet esetén újra megkísérlik az Antenna Hungária tőkeemeléses értékesítését az állam stratégiai érdekeinek megfelelően. Az ingatlanpiac fontos szereplője az állami tulajdonban lévő Váltó-4 Libra Rt., amelyet szintén értékesíteni kíván a privatizációs szervezet. Jelentős bevételt remélnek a Budapest Bank mintegy 24 százalékos részvénycsomagjának tervezett értékesítésétől. A részvények megvásárlására a fő tulajdonos GE Capitalnak az 1995-ben kötött privatizációs szerződés szerint vételi opciója van, amivel 2001. május 15-ig élhet. A tranzakció lebonyolítását lassítja néhány megoldandó probléma, például a bankkal kapcsolatos perek és kártalanítási kötelezettségek. A Richter Rt.-ben lévő 25 százalékos állami tulajdonrész eladását moratórium tiltotta tavaly év végéig. A társaság jelenlegi erősen osztott tulajdonosi szerkezete kedvezett a menedzsment eredményes munkájának - írja az összefoglaló.

Az összeállítás szerint várhatóan az idén megkezdődik a Bábolna Rt. privatizációja is. A koncepció szerint az egyes üzletrészek önállóan kerülnének privatizálásra, a cég tulajdonában lévő termőföldek ezt megelőzően az ÁPV Rt. kivásárolná. A ménesbirtok és kapcsolódó részei 100 százalékos tartós állami tulajdonban maradnak. A vagyonértékesítés új elemét jelentik az agrártársaságok, a tartós állami tulajdonú körből kikerült 19 cég közül a kormány a közeljövőben tizenkettőt kíván eladni a termőföld kivételével. E termőföldek bekerülnek a nemzeti földalapba.

Az agrártársaságok privatizációjánál a beszámoló szerint elsődlegességet élveznek majd az alkalmazottak és a helyben lakó magyar magánszemélyek. A befektetéshez szükséges források megteremtését a kormány különleges hitelkonstrukciókkal támogatja.

A korábban a honvédség által kezelt ingatlanok és repülőterek komoly értéket képviselnek az ÁPV Rt. hozzárendelt vagyonában. Ebből ingyenesen ingatlanokat kapnak a területileg illetékes önkormányzatok és az egyéb célra hasznosítani nem kívánt vagyonelemeket értékesítik. Továbbra is állami tulajdonban marad a Dunaferr Rt. Jelenleg folyik a cég átvilágítása, majd ezt követően kerülhet sor a privatizációs koncepció kidolgozására.

A Mol-ban meglévő állami tulajdonrész elvileg értékesíthető, ám erre az idén bizonyosan nem kerül sor az olajpiacon tapasztalható kedvezőtlen tendenciák és a Mol stratégiai jelentősége miatt. Mivel a társaság jelentős osztalékot fizet az állami tulajdonosnak és fontos, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben az állam befolyásolni tudja a cég döntéseit. Továbbra is állami tulajdonban marad a Magyar Villamos Művek és a Nitrokémia Rt. Ez utóbbi korábbi működése során jelentős környezeti kárt okozott, aminek felszámolása jelenleg folyik. Folyamatban van a Nitrokémai egyes egységeinek, eszközeinek értékesítése és a cél, hogy a társaság a terheitől megszabadulva tudjon megfelelő fejlődési pályára állni. A Mahart 50 százalék plusz egy szavazat mértékéig marad tartós állami tulajdonban, jelenleg azonban nincs olyan állapotban, hogy megfelelően lehessen értékesíteni. A kormány kezdeményezi, hogy a társaság leányvállalatának a Balatoni Hajózási Rt.-nek 50 százalékos tulajdonhányadát a part menti önkormányzatoknak adják át - áll a tájékoztatóban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.