2001. február 2. 11:00

A januári Beszerzési Menedzser Index értéke 49,5 volt. Ez az érték ebben a hónapban is az 50-es érték alatt van, azonban a negatív tendencia gyengül.

Ha a korábbi évek adatait megvizsgáljuk, akkor elmondható, hogy az 1995-ös évtől kezdődően minden évben hasonlóan alakultak a BMI mutatók: a decemberi érték a legalacsonyabb, így az új évre való felkészülés intenzitását jól mutathatja a januári, és az azt megelőző év decemberi értékének különbözete. Eszerint az 1999-es év indult a legdinamikusabban (a különbség 15,2 százalékpont), ezzel szemben az idei évben csak 5,3 pontos növekedés történt a decemberben mért értékhez képest. Ez a különbség azonban még mindig magasabb, mint az egy éve mért különbség. (E megközelítés nagymértékben függ a decemberi csökkenés mértékétől, azonban ha az éves értékek átlagával számolunk a decemberi érték helyett, akkor is hasonló tendencia mutatkozik.)

A BMI csökkenést jelző értékével ellentétben növekedést mutat az árindex (73,5), a termelési index (54,4), és az exportindex (51,5). Az árindex az idén magasabb, mint a tavaly januári (72,1), vagy a tavaly előtti (60,4) érték. A beszerzési menedzserek 47,8%-a szerint a magas érték a szállítói áremelésekkel magyarázható, 17,4%-uk szerint pedig az általános inflációval. Az előző évek tapasztalata alapján megjegyzendő, hogy a magas januári árindex értéke legkésőbb márciusban mérséklődik.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.