2001. február 2. 11:00

A januári Beszerzési Menedzser Index értéke 49,5 volt. Ez az érték ebben a hónapban is az 50-es érték alatt van, azonban a negatív tendencia gyengül.

Ha a korábbi évek adatait megvizsgáljuk, akkor elmondható, hogy az 1995-ös évtől kezdődően minden évben hasonlóan alakultak a BMI mutatók: a decemberi érték a legalacsonyabb, így az új évre való felkészülés intenzitását jól mutathatja a januári, és az azt megelőző év decemberi értékének különbözete. Eszerint az 1999-es év indult a legdinamikusabban (a különbség 15,2 százalékpont), ezzel szemben az idei évben csak 5,3 pontos növekedés történt a decemberben mért értékhez képest. Ez a különbség azonban még mindig magasabb, mint az egy éve mért különbség. (E megközelítés nagymértékben függ a decemberi csökkenés mértékétől, azonban ha az éves értékek átlagával számolunk a decemberi érték helyett, akkor is hasonló tendencia mutatkozik.)

A BMI csökkenést jelző értékével ellentétben növekedést mutat az árindex (73,5), a termelési index (54,4), és az exportindex (51,5). Az árindex az idén magasabb, mint a tavaly januári (72,1), vagy a tavaly előtti (60,4) érték. A beszerzési menedzserek 47,8%-a szerint a magas érték a szállítói áremelésekkel magyarázható, 17,4%-uk szerint pedig az általános inflációval. Az előző évek tapasztalata alapján megjegyzendő, hogy a magas januári árindex értéke legkésőbb márciusban mérséklődik.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!