2009. szeptember 15. 01:46

Az amerikaiak szerint a lapok objektivitásával komoly probléma van, egy most közölt felmérés szerint gyakran pontatlanok, vagy elfogultak a médiában megjelenő tudósítások.

Az amerikaiak csaknem kétharmada ért egyet azzal az állítással, hogy gyakran pontatlanok a médiában megjelenő tudósítások - derül ki a Pew intézet közvélemény-kutatásából. Az intézet mérése szerint a huszonnégy évvel ezelőtti 34 százalékkal szemben ma az amerikaiak 63 százalék gondolja azt, hogy pontatlan a sajtó. A jelentős módosulás a demokrata párti szavazók attitűdjének a változására vezethető vissza: míg két éve 43 százalékuk, ma 59 százalékuk értett egyet ezzel, miközben a republikánus pártiak mindig is kritikusak voltak a médiával szemben.

Még többen vélik úgy - négy amerikai közül három -, hogy a tudósítások nem kiegyensúlyozottak, az újságíró egy-egy téma kapcsán elfogult valamelyik irányban. Két éve még a válaszadók 66 százaléka gondolta így.

Széles körben elfogadott nézet az is, hogy a sajtó politikai értelemben részrehajló: a demokrata párti szavazóknak a fele, a magukat függetlennek mondók 62 százaléka és a republikánus szavazók 78 százaléka gondolja így. Huszonnégy éve mind a három csoportban 50 százalék alatti volt ez az arány.

A felmérés szerint jelentős megosztó szerepe van a nagy kábelcsatornáknak: míg a republikánus pártiak 72 százaléka vélekedett pozitívan a konzervatív Fox News adóról, a demokrata pártiak közül csak 43 százalék. Ugyanez az érték a CNN hírtévé esetében 44 százalék (republikánusok), illetve 75 százalék (demokrata pártiak). Az elmúlt időszakban egyre inkább liberális beállítottságú MSNBC elfogadottsága 60 százalékos a demokrata párti szavazók, viszont mindössze 34 százalékos a republikánusok körében. Érdekesség, hogy azok közül, akik Fox Newst néznek, 59 százalék volt azok aránya, akik azt mondták, hogy a média túlságosan kritikus Amerikával szemben.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az elsődleges hírforrás továbbra is a televízió, de az utóbbi időben a belföldi és a nemzetközi hírek forrásaként az internet megelőzte a nyomtatott sajtót. Az újságoknak mint hírforrásnak csak a helyi hírek terén van számottevő előnyük az internettel szemben.

MTI/Menedzsment Fórum