2009. szeptember 15. 01:46

Az amerikaiak szerint a lapok objektivitásával komoly probléma van, egy most közölt felmérés szerint gyakran pontatlanok, vagy elfogultak a médiában megjelenő tudósítások.

Az amerikaiak csaknem kétharmada ért egyet azzal az állítással, hogy gyakran pontatlanok a médiában megjelenő tudósítások - derül ki a Pew intézet közvélemény-kutatásából. Az intézet mérése szerint a huszonnégy évvel ezelőtti 34 százalékkal szemben ma az amerikaiak 63 százalék gondolja azt, hogy pontatlan a sajtó. A jelentős módosulás a demokrata párti szavazók attitűdjének a változására vezethető vissza: míg két éve 43 százalékuk, ma 59 százalékuk értett egyet ezzel, miközben a republikánus pártiak mindig is kritikusak voltak a médiával szemben.

Még többen vélik úgy - négy amerikai közül három -, hogy a tudósítások nem kiegyensúlyozottak, az újságíró egy-egy téma kapcsán elfogult valamelyik irányban. Két éve még a válaszadók 66 százaléka gondolta így.

Széles körben elfogadott nézet az is, hogy a sajtó politikai értelemben részrehajló: a demokrata párti szavazóknak a fele, a magukat függetlennek mondók 62 százaléka és a republikánus szavazók 78 százaléka gondolja így. Huszonnégy éve mind a három csoportban 50 százalék alatti volt ez az arány.

A felmérés szerint jelentős megosztó szerepe van a nagy kábelcsatornáknak: míg a republikánus pártiak 72 százaléka vélekedett pozitívan a konzervatív Fox News adóról, a demokrata pártiak közül csak 43 százalék. Ugyanez az érték a CNN hírtévé esetében 44 százalék (republikánusok), illetve 75 százalék (demokrata pártiak). Az elmúlt időszakban egyre inkább liberális beállítottságú MSNBC elfogadottsága 60 százalékos a demokrata párti szavazók, viszont mindössze 34 százalékos a republikánusok körében. Érdekesség, hogy azok közül, akik Fox Newst néznek, 59 százalék volt azok aránya, akik azt mondták, hogy a média túlságosan kritikus Amerikával szemben.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az elsődleges hírforrás továbbra is a televízió, de az utóbbi időben a belföldi és a nemzetközi hírek forrásaként az internet megelőzte a nyomtatott sajtót. Az újságoknak mint hírforrásnak csak a helyi hírek terén van számottevő előnyük az internettel szemben.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.