TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A menedzsereknek szükségük van az új kihívásokra annak érdekében, hogy ne kényelmesedjenek el az adott pozícióban, állítják az mfor.hu Heti Hármasában megkérdezett topvezetők. Ezúttal az OTP új alvezérét, a Vodafone új főnökét és a PWC egykori első emberét kérdeztük a váltás körülményeiről és okairól.

Menedzsment Fórum:

- Milyen helyzetben érdemes egy menedzsernek váltani? Mi az, ami az Ön esetében a leginkább az átigazolás mellett szólt? Mi hiányzik legjobban korábbi munkahelyéről? Jellemző-e ilyen esetben, hogy a cégvezetők a legjobb dolgozóikat is magukkal viszik? Hogyan tudja egy vezető elfogadtatni magát az új munkahelyen? Mennyi időbe telik, míg rálátást nyer a cég tevékenységére és fajsúlyos döntéseket tud hozni?

Beck György, a Vodafone vezérigazgatója:

- Két esetben érdemes egy menedzsernek az átigazolás mellett dönteni. Az egyik ilyen helyzet, ha már minden rutinosan és jól megy az adott cégnél, és így félő, hogy ellaposodik a munka, a másik pedig pont az ellenkezője. Ha a környezet visszafogja a vezető teljesítményét, és nincs remény arra, hogy ez megváltozzon, szintén érdemes új kihívás után nézni.

Az én esetemben az elsőként vázolt helyzet alakult ki. A Hewlett Packardnál eltöltött évtizedek után úgy gondoltam, hogy a Vodafone magyarországi cégénél létezik értelmes és érdekes feladat számomra. A világon piacvezető társaság öt év hátránnyal érkezett meg Magyarországra a többi szolgáltatóhoz képest, amit a mi feladatunk lesz ledolgozni.

A régi környezetből leginkább a kollégák, az ügyfelek és a partnerek hiányoznak. Embertől és helyzettől függ, magával viszi-e váltás esetén a menedzser legkedvesebb kollégáit. Ha jó viszonyban válnak el a felek, nem illik a dolgozók átcsábításával a bevált csapatot "szétrobbantani". A Vodafone-nál egy rátermett kollektíva fogadott, így fel sem merült ez a kérdés.

A tapasztalatok és a jó referencia sokat segíthet abban, hogy a vezető el tudja fogadtatni magát új munkahelyén. Ebből a szempontból az első hetekben és hónapokban nyújtott teljesítmény igen fontos. Ez az időszak nyilván még nem a legfajsúlyosabb döntések meghozataláról, hanem inkább az ismerkedésről szól.

Tanulnivaló természetesen mindig van, azonban megkönnyíti a beilleszkedést, hogy az IT és telekommunikációs iparág erőteljesen közeledik egymáshoz: a mobilüzletágban is egyre jelentősebb szerepet tölt be a számítástechnika.

Bienerth Gusztáv, a Winsdom Zrt. igazgatóságának tagja:

- Minden szervezetnek, így az embernek is időről időre meg kell újulnia, a váltás tehát a menedzserek esetében szükséges. Ha valaki hosszabb időt tölt el egy adott munkakörben, és rutinból látja el teendőit, tévesen azt gondolhatja, hogy mindent tud már az adott feladatról. Óhatatlanul szükség van a felfrissülésre, csakis a tapasztalatokat összegzésével és új célok kitűzésével tanulhatunk hibáinkból.

A vezető küldetése mindenhol ugyanaz: stratégia-alkotás, csapatban való gondolkodás és pozitív célok kitűzése. Így általában nem okoz problémát, ha más szektorban kell teljesíteni átigazolás után. Váltást követően az első időszak a cég és a termékek megismerésével telik. A menedzser leginkább munkája révén tudja elfogadtatni magát a dolgozókkal: odaadással, lojalitással és nyitottsággal.

Tizenhárom évet töltöttem a világ egyik vezető könyvvizsgáló vállalatánál, a PricewaterhouseCoopersnél, ahol 23 ország és 6000 ember irányítása tartozott hozzám. Azért döntöttem a váltás mellett, mert úgy ítéltem meg, hogy cégen belül nincs több lehetőség az előrelépésre. A régiós vezetői pozícióért folytatott küzdelemben már nem nyerhettem, ugyanis nemzetközi szinten nem kaphattam meg a kellő támogatást.

A Winsdomot egy rendkívül ígéretes cégnek tartom, ezért vállaltam el a feladatot, amely révén a cég nemzetközi piacra lépését segítem.

Nagy különbséget jelent munkavégzés szempontjából egy operatív feladatból átállni egy nem operatívra. Az igazgatói tagsági pozíció ugyanis nem ugyanolyan természetű, mint a vezérigazgatói állás. Ahhoz vagyok hozzászokva, hogy nagy szervezeteket irányítsak, s ezeket a tapasztalatokat a jövőben is kamatoztatni kívánom.

Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese:

- Az új feladattól függ, hogy milyen esetben érdemes egy menedzsernek a váltás mellett döntenie. Az átigazolás után szükség van ismerkedési periódusra, és csak ezt követően tud a vezető aktív szerepet vállalni a döntéshozatalban. A cég működésének alapvető elemeit általában már egy hónap alatt át lehet látni, így a kisebb döntések rövidebb időn belül is meghozhatók. Komolyabb rálátás a vállalat ügyeire mintegy fél év alatt szerezhető.

A felkérés Magyarország legnagyobb hitelintézetétől egyike volt a legrangosabb ajánlatoknak, amit kaphattam. Óriási szakmai lehetőséget és felelősséget jelent számomra a részvétel egy tőzsdén jegyzett nemzetközi cégcsoport irányításában. A feladat külön szépsége, hogy a hatalmas pénzügyi konglomerátum központja itthon található, ami szabadságot biztosíthat a döntések meghozatalában.

Elsősorban őszintének kell lenni ahhoz, hogy egy vezető el tudja fogadtatni magát az új munkahelyén. A kollégák megbecsülését leginkább magas szintű szakmai hozzáértéssel lehet kivívni, de fontos a közvetlenség és a nyitottság is.

Nagyjából ez az, amit a beosztottaimtól is elvárok. A Magyar Nemzeti Bankban kitűnő szakember- és menedzsmentcsapatot volt szerencsém megismerni, baráti, kollegiális és szakmai együttműködés jellemezte a munkát. Egyelőre talán ezek az emberi kötelékek hiányoznak leginkább az új környezetben.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Lazán veszik a cégek a dolgos szombatokat
Kell-e félnünk a japán kamatemelés miatt?
Fizetnének-e a cégek a fel nem használt szabadságért?

Olvassa el a Heti Hármas korábbi részeit is!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.