2009. október 7. 21:21

Három-három pályázat maradt versenyben a két országos kereskedelmi rádiós jogosultságért, miután a médiahatóság irreálisnak ítélte és kizárta a Zene Rádió Zrt.-t a pályázatból.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai közleménye szerint "a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen, nem megalapozott feltételezésekből indul ki" a visszautasított ajánlat üzleti-pénzügyi terve.

Így a Danubius Rádió Zrt. mindkét hullámsávért, két-két cég egy-egy frekvenciáért van versenyben a nyilvántartásba vételi procedúra után. A most a Danubius által használt sávra pályázott még az ADVENIO Zrt. és a Rádió Juventus Zrt., a Sláger Rádióéra pedig a mostani jogosult és a fővárosban sugárzó radiocafé tulajdonosi köre által létrehozott FM1 Konzorcium.

A pályázati felhívás szerint a kizárás oka, ha az induló "cselekménye a pályáztatás tisztaságát vagy az ahhoz fűződő érdeket a Testület megítélése szerint súlyosan sérti". Akkor is megtehető ez a lépés ha az ajánlat üzleti pénzügyi terve az ORTT megítélése szerint "a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen, nem megalapozott feltételezésekből indul ki" vagy "nincs összhangban saját bevételi és költség előirányzataival".

Szintén kizárás alapja lehet, ha az alakilag érvényes pályázat a hiánypótlásra, értelmezésre vonatkozó felszólítás után is oly mértékben hiányos, hogy az gátolja összehasonlíthatóságát, elbírálhatóságát.

Kedden a Stop internetes portál írt arról, hogy a Sláger és a Danubius pályázatai "kapták a legkevesebb, objektíven adható pontot, ez talán nem is számít majd a végső döntéskor. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ugyanis egy olyan határozati javaslatot készített elő, amely a mezőny felét, éppen azokat az aspiránsokat, amelyek a legmagasabb összegű ajánlatokat tették, kizárja, a legfurcsább okokra hivatkozva" - írták. A cikk szerint a Sláger ajánlotta a legszerényebb, a Danubius pedig a második legkisebb koncessziós díjat, s "tekintettel az előzetes minősítés során rosszul szerepelt pályázatukra, most nyilván szerencsésen jött számukra, hogy az ORTT éppen a fenti határozatot terjesztené a testület elé, hiszen a történtek alapján úgy tűnik, valóban nem kellett túl sok gondot fordítani a pályázatukra".

Az Index szerdán arról írt: a nagyobbik vételkörzetű országos kereskedelmi frekvencián sugárzó Sláger Rádió tulajdonosa kapta a legkevesebb pontot a két országos jogosultságra kiírt pályázat hivatali értékelése során.

A portál úgy tudja: az ADVENIO Műsorszolgáltató Zrt. és a Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. 90-90, a Radiocafé tulajdonosai által jegyzett FM1 Konzorcium 85, a Danubius és a Juventus működtetője egyaránt 66, míg a Slágeré 60 pontot kapott a maximálisan megszerezhető 100-ból.

A pályázatok szeptember 28-i beadása után közzétett médiahatósági menetrend szerint egy hét áll rendelkezésre, hogy a beadott anyagok alaki, tartalmi érvényességének vizsgálata után az ORTT irodája előterjesztést készítsen. Az ügyben a következő héten - azaz most - dönthet a testület, majd 20-21 napot szánnak a hiánypótlási felszólítások kiküldésére és az anyagok beérkezésére. Egy hetet számolnak az ajánlatok értékelésére, valamint arra, hogy azt követően a testület döntést hozzon. Attól számítva öt munkanap áll majd a nyertesek rendelkezésére, hogy megkössék a műsorszolgáltatási szerződést. Így ha nem gyorsítják fel a folyamatot, akár november közepére is csúszhat ez az aktus, miközben a nyerteseknek november 19-én meg kellene kezdeniük a műsorszolgáltatást.

MTI/Menedzsment Fórum