2002. július 17. 12:52

A hálótervezési technikák a logisztikában különböző területeken és sokféle formában jelenhetnek meg. Széles körben alkalmazzák a termelés, tervezés, elosztás, telepítés, erőforrás-gazdálkodás, pénzügyi tervezés, projekt-menedzsment stb. területén különböző problémák megoldására.

A CPM/COST módszerrel meghatározható egy olyan termelési program, melynél az átfutási idő és a költségnövekmény is minimális. A minimális átfutási időnél elvégzünk egy erőforrás-allokációt. Kihasználjuk, hogy az ERALL módszer először megpróbálja beütemezni a tevékenységeket úgy, hogy a kritikus út ne változzon. Ha van ilyen megoldás, akkor ezt elnevezzük nem kritikus megoldásnak. Itt már használhatjuk az optimális eljárásunkat. Ha nincs nem kritikus megoldás, akkor vissza kell lépni a táblázatban megadott előző lépésre, majd a vizsgálatot újra el kell végezni. Ha két lépés között több diszkrét időpillanat is létezik, akkor ezekre az időkre is el kell végezni a vizsgálatot.

Ha a CPM/COST egyenlet megoldásában, valamint egyetlen közbenső diszkrét időpillanatban sem található nemkritikus megoldás, akkor ezt a három feltételt egyszerre nem lehet kielégíteni. Ha találunk olyan diszkrét lefutási időt, melyre létezik a projektnek egy nemkritikus megoldása, akkor létezik optimális megoldása is, amelyet optimáló eljárásunkkal (ERALL-OPT) véges lépésben megtalálhatunk.

Többféle erőforrás egyidejű kezelése

Amennyiben a tevékenységek többfajta erőforrás-igényét is optimálni kívánjuk, úgy ezek az erőforrásokat is fel kell rajzolni a terhelés diagramot. Megengedett megoldást a soros, vagy a párhuzamos allokációval kereshetünk. Az optimálásnál figyelnünk kell arra, hogy a terhelési diagramokon az egyes tevékenységek szinkronban kezdődjenek, illetve fejeződjenek be.

Párhuzamos projektek estén, amennyiben az azonos típusú erőforrások (pl. munkaerő) átcsoportosíthatók a projektek között, akkor ezeket a projekteket összevonhatjuk egy hálóba, itt optimálva biztosan globálisan is optimális megoldást kapunk. Az optimálás és a szétbontás után leolvashatók a diagramról a megváltozott erőforráskorlátok is.

Olyan algoritmust fejlesztettünk ki, amely garantáltan optimális megoldást ad. Használható nem konstans erőforráskorlát esetén is, a már működő projektek újraütemezésére, valamint egy projekt átfutási idejét, erőforrásigényét és (időbeli) költségnövekményét egyszerre optimálhatjuk. A módszert a Szabadalmi Hivatalhoz is bejelentettük.

Jelenleg az algoritmusok leprogramozását végezzük. Olyan szoftvert szeretnénk kifejleszteni, ami nagy segítség lehet a logisztikusok, illetve a projektmenedzserek kezében.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.