2002. július 17. 12:52

A hálótervezési technikák a logisztikában különböző területeken és sokféle formában jelenhetnek meg. Széles körben alkalmazzák a termelés, tervezés, elosztás, telepítés, erőforrás-gazdálkodás, pénzügyi tervezés, projekt-menedzsment stb. területén különböző problémák megoldására.

A CPM/COST módszerrel meghatározható egy olyan termelési program, melynél az átfutási idő és a költségnövekmény is minimális. A minimális átfutási időnél elvégzünk egy erőforrás-allokációt. Kihasználjuk, hogy az ERALL módszer először megpróbálja beütemezni a tevékenységeket úgy, hogy a kritikus út ne változzon. Ha van ilyen megoldás, akkor ezt elnevezzük nem kritikus megoldásnak. Itt már használhatjuk az optimális eljárásunkat. Ha nincs nem kritikus megoldás, akkor vissza kell lépni a táblázatban megadott előző lépésre, majd a vizsgálatot újra el kell végezni. Ha két lépés között több diszkrét időpillanat is létezik, akkor ezekre az időkre is el kell végezni a vizsgálatot.

Ha a CPM/COST egyenlet megoldásában, valamint egyetlen közbenső diszkrét időpillanatban sem található nemkritikus megoldás, akkor ezt a három feltételt egyszerre nem lehet kielégíteni. Ha találunk olyan diszkrét lefutási időt, melyre létezik a projektnek egy nemkritikus megoldása, akkor létezik optimális megoldása is, amelyet optimáló eljárásunkkal (ERALL-OPT) véges lépésben megtalálhatunk.

Többféle erőforrás egyidejű kezelése

Amennyiben a tevékenységek többfajta erőforrás-igényét is optimálni kívánjuk, úgy ezek az erőforrásokat is fel kell rajzolni a terhelés diagramot. Megengedett megoldást a soros, vagy a párhuzamos allokációval kereshetünk. Az optimálásnál figyelnünk kell arra, hogy a terhelési diagramokon az egyes tevékenységek szinkronban kezdődjenek, illetve fejeződjenek be.

Párhuzamos projektek estén, amennyiben az azonos típusú erőforrások (pl. munkaerő) átcsoportosíthatók a projektek között, akkor ezeket a projekteket összevonhatjuk egy hálóba, itt optimálva biztosan globálisan is optimális megoldást kapunk. Az optimálás és a szétbontás után leolvashatók a diagramról a megváltozott erőforráskorlátok is.

Olyan algoritmust fejlesztettünk ki, amely garantáltan optimális megoldást ad. Használható nem konstans erőforráskorlát esetén is, a már működő projektek újraütemezésére, valamint egy projekt átfutási idejét, erőforrásigényét és (időbeli) költségnövekményét egyszerre optimálhatjuk. A módszert a Szabadalmi Hivatalhoz is bejelentettük.

Jelenleg az algoritmusok leprogramozását végezzük. Olyan szoftvert szeretnénk kifejleszteni, ami nagy segítség lehet a logisztikusok, illetve a projektmenedzserek kezében.