2002. március 28. 11:00

A Magyar Szabadalmi Hivatalhoz bejelentett találmányok száma évek óta csökken, és a tendencia megváltoztatására kormányzati beavatkozásra lenne szükség - közölte Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára.

A főtitkár elmondta: míg két évtizede évi 4-5 ezer találmány-bejelentést regisztráltak 1 millió lakosonként, addig tavaly alig 800-at. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének felmérése szerint 1985-ben az akkori szabadalmak száma alapján Magyarország még a világranglistán az első tíz között szerepelt, tavaly viszont a 30-40-edik helyre csúszott vissza.

Vedres András szerint a szabadalmazási kedv csökkenése azzal magyarázható, hogy a magyar gazdaság ma kevesebb új műszaki megoldást igényel, mint a rendszerváltozás előtt, és a találmányok megvalósítási kockázatát a feltalálók egyre nehezebben tudják vállalni. A főtitkár hozzátette: egy találmány bejelentése ügyvivői díjjal együtt 200 ezer forintba kerül.

Vedres András véleménye szerint a feltalálókat adókedvezményekkel, illetve különböző támogatásokkal lehetne ösztönözni. A főtitkár sérelmezte, hogy a Széchenyi-tervben nem szerepel találmány vagy szabadalom fejezet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.