7p

Az Erste Bank az elmúlt években az EU előszobájában tartózkodó cégekre összpontosítva folytatta expanzióját térségünkben. Az ennek során szerzett tapasztalatokról Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója kérdezte Kisbenedek Pétert, az Erste Bank Hungary Nyrt. elnök-vezérigazgatóját az mfor.hu Staféta sorozatában.

Szabó Pál: -

Miként tud az Erste Bank megfelelni annak a szakmai kihívásnak, hogy a magyarországi lakossági bank építésének tapasztalatait a térségi expanziós stratégiában kamatoztassa? Kisbenedek Péter:

- Az elmúlt öt év terjeszkedési tapasztalatait csoportszintű projektek megvalósításában, hatékonyabb beszerzésben és közös informatikai fejlesztésekben tudjuk hasznosítani. Amikor a bank új piacokra lép, felhasználja azokat az ismereteket, amelyeket a növekedési folyamat során az előző országokban szerzett.

A Román Kereskedelmi Bank (BCR) megreformálásakor például olyan külföldi fiókhálózatok szakértőit vontuk be a munkába, akik egy lakossági bank gyors és nyereséges átstrukturálásában járatosak. A szerbiai akvizíciót követően pedig a horvát kollégák nyújtanak segítséget a tevékenység konszolidálásában.

Magyarországon az Erste Bank abban szerzett tapasztalatokat, hogy miként lehet gyakorlatilag zöldmezős beruházással, néhány kisebb intézet felvásárlásával rövid idő alatt jelentős piaci szereplővé válni. Ukrajnában és Szerbiában is hasonló helyzettel szembesültünk.

Mivel hazánkban egy viszonylag kis szereplőből gyorsan tört az élre a vállalatunk, javaslatokat tudunk adni a szomszédos országokban lévő leányvállalatoknak, miként lehet védekezni az intenzíven növekvő kis bankokkal szemben. Míg korábban a magyar vezetők munkaidejüknek 98 százalékát itthon töltötték, ma már 20 százalékban a külföldi kollégák tevékenységét támogatják.

Ami a termékfejlesztést illeti, Romániában használjuk azokat a lakossági projektfinanszírozási megoldásokat, amelyek Magyarországon vagy Csehországban is sikeresek voltak. A magyar-román tőkebefektetések komoly piacot jelentenek a bank számára, a pénzügyi csoportforma ebből a szempontból is előnyünkre válik. Az informatikai fejlesztések közös platformra kerültek, a lakossági ügyfeleket számon tartó hitelminősítő rendszer egységes.

Közép-Kelet-Európában a bank az elmúlt 5-6 évben elsődlegesen az EU előszobájában tartózkodó cégekre összpontosítva folytatott expanziós tevékenységet. A csoport Csehországban és Szlovákiában a legnagyobb lakossági bank, Magyarországon és Horvátországban kisebb bankok megvételével terjeszkedett, Romániában a legnagyobb lakossági bankot magánosította, Szerbiában akvizíciókat hajtott végre, Ukrajnában pedig a nemrég egy kisebb bankot vásárolt meg.

Kisbenedek Péter kérdése Gergely Károlyhoz, a Fundamenta Lakáskassza elnök-vezérigazgatójához:
- Hogyan látja a lakástakarékpénztár-piac helyzetét a megszorító intézkedések fényében? A választ sorozatunk következő részében olvashatják!
Vági Márton:

- Mikor beszélhetünk majd európai színvonalú postai kiszolgálásról, és melyek ehhez a legfontosabb teendők?

Szabó Pál (képünkön):

- A Magyar Posta szolgáltatásainak minősége

megközelíti az európai "élpostákét":

független szakértők által mért...

László Géza: - Hogyan tudják hatékonyan felhasználni az európai fejlesztési forrásokat?
Vági Márton (képünkön): - Annak érdekében, hogy a 2007 és 2013 között lehívható több ezer milliárd forintnyi közösségi forrást az ország legfontosabb céljainak megfelelően használhassuk fel, jól...

Bajnai Gordon kérdése László Gézához (képünkön): - Mikor lesz digitális televíziózás Magyarországon?
László Géza válasza: - Az elfogadott kormányhatározat szerint 2012-ig mindenképpen lekapcsolják az országos analóg hálózatot. Terveink szerint az infrastruktúra kiépítése után...

Bogsch Erik kérdése Bajnai Gordonhoz (képünkön) - Lát-e plusz forrásokat a magyar gazdaság versenyképességét növelő k+f támogatására?
Bajnai Gordon válasza: - A 2004-2006 közötti uniós pályázati rendszer kiírásai mára jórészt bezárultak...

Csák János kérdése Bogsch Erikhez (képünkön): - Lát-e esélyt arra, hogy az önálló magyar k+f tevékenység újra talpra álljon?
Bogsch Erik válasza: - Nemzetközi szinten csak bizonyos szegmensekben lehetünk versenyképesek...

Hernádi Zsolt, kérdése Csák Jánoshoz (képünkön): - Hogyan lehetne javítani a magyar menedzserképzés színvonalán?
Csák János válasza: - A vezetői tudás szakismeretből, tapasztalatból és bölcsességből áll. Az elsőt az...

Gaál Zoltán kérdése Hernádi Zsolthoz (képünkön): - Az alternatív energiaforrások szerepe felértékelődik. Illeszkedik-e a MOL Rt. stratégiájába a biogázolaj gyártásának meghonosítása, majd gyártásba vétele?
Hernádi Zsolt válasza: - A MOL 2010-ig...

Mosonyi György kérdése Gaál Zoltánhoz (képünkön): A vegyipar és ezen belül a kőolajfeldolgozás regionális szerepet ért el. Hogyan látja a vegyészmérnökképzés jövőjét?
Gaál Zoltán válasza:
A Vegyészmérnöki Szak ma is a Veszprémi "Pannon" Egyetem hagyományait őrzi...

Straub Elek kérdése Mosonyi Györgyhöz (képünkön): Milyen lehetőségekkel és problémákkal találja magát szemben a MOL a szomszédos országokban?
Mosonyi György válasza: A legtöbb közép-európai vállalat - így a MOL is - a térségbeli államokba való belépésnél azt tapasztalja...

Beke-Martos Gábor kérdése Straub Elekhez (képünkön): Hogyan alakul a partnerség és a verseny együttélése a Magyar Telekom Csoport magyarországi tevékenységében?
Straub Elek válasza: Napjainkban a távközlési piac rohamosan változik, a robbanásszerű technológiai fejlődés folyamatosan új kihívások elé állítja a távközlési ...

Molnár Károly kérdése Beke-Martos Gáborhoz (képünkön): Mi a lehetőség és a felelősség viszonya a Siemensnél a társadalmi felelősségvállalás tekintetében?
Beke-Martos Gábor válasza: A Siemens Rt. vállalati stratégiájá- ban kiemelt helyet foglal el a társadalmi felelősségvállalás, mivel aktív és felelős tagjai vagyunk...

Kocsis István kérdése Molnár Károlyhoz (képünkön): Hogyan tudja Rektor Úr összehangolni a színvonalas tudományos képzési műhely, illetve egy sikeres "nagyvállalkozás" menedzselésének feladatait?
Molnár Károly válasza: A BME nemcsak hazánk, de a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb műszaki felsőoktatási intézménye...

Szalay-Berzeviczy Attila kérdése Kocsis Istvánhoz (képünkön): Van-e Ön szerint létjogosultsága egy energiatőzsdének Magyarországon? Ha igen, milyen feltételekkel lehet sikeres vállalkozás?
Kocsis István válasza: Számos példát találunk Európában, ahol egy jól szervezett áramtőzsde...

Somody Imre kérdése Szalay-Berzeviczy Attilához (képünkön): Mit kíván tenni azért, hogy a hazai üzleti élet a budapesti olimpia ügye mögé álljon?
Szalay-Berzeviczy Attila válasza: Az olimpia Magyarországra hozatalának ötlete természetesen nem újszerű gondolat.

Kóka János kérdése Somody Imréhez (képünkön): Lát-e esélyt arra, hogy független szakértőként megítélje a pártok egészségügyi reformra vonatkozó elképzeléseit?
Somody Imre válasza: Valójában egyik pártnak sincs átfogó, a lényegi bajokat orvosló stratégiája!

Vizi E. Szilveszter kérdése Kóka Jánoshoz (képünkön): Az elmúlt három évben folyamatosan csökkent az egy főre jutó kutatásfejlesztési pénzforrás Magyarországon. Hogyan fogjuk növelni így a hazánkban gyártott termékekben a hozzáadott magyar szellemi értéket?
Kóka János: Elnök úr téved...
Demján Sándor kérdése Vizi E. Szilveszterhez (képünkön): Mikorra várható a Társadalmi Szerződés megszületése Magyarországon?
Vizi E. Szilveszter: A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) különböző oldalainak (munkaadói, munkavállalói, civil és tudomány) képviselői zömmel...
Az mfor.hu kérdése Demján Sándorhoz: Ön, mint az Év Vállalkozója 2005 cím nyertese, mit gondol, miként lehetne feloldani a hazai kis és középvállalkozók immár kóros tőkeszegénységét?
Demján Sándor: Alapvetően hosszúlejáratú kamatmentes, államilag jelentősen támogatott...

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!