2012. október 16. 11:07

Gőzerővel halad a víziközműcégek integrációja, folyik a harc a fogyasztókért, a folyamat azonban előreláthatólag több lépcsőben zajlik majd le - mondta Szabó Iván ügyvéd, a Magyar Víziközmű Szövetség jogi bizottságának társelnöke kedden Szegeden, egy konferencián.

Úgy vélte, a folyamatnak várhatóan az eleve nagy vízműcégek, köztük az öt nagy, állami tulajdonú regionális szolgáltató lesz a győztese. Szabó Iván ugyanakkor biztatónak tartja a nagyobb önkormányzati tulajdonú szolgáltatók összefogását is.

A víziközmű törvény méretbeli, technológiai és tőkekövetelményt ír elő a szolgáltatási engedély feltételéül. Ezeket a kisebb települések - akár nyereségesen és hatékonyan működő - vízműcégei nem tudják teljesíteni, átmeneti rendelkezésként azonban bekerült a jogszabályba az üzemeltetés kiszervezésének lehetősége. Ennek alapján a fogyasztóval közvetlen kapcsolatba az engedélyes szolgáltató kerül, az üzemeltetési feladatokat azonban - mintegy alvállalkozóként - továbbra is a helyi cég végezheti - mondta az ügyvéd.

Szabó Iván szerint ez több veszélyt is rejt magában, a kiszervezett üzemeltető tevékenysége ugyanis nem tartozik a víziközmű törvény hatálya alá, és közvetlen kártérítési kötelezettsége sem áll fenn a fogyasztó irányába. Az üzemeltetési feladatokra az engedélyes szolgáltatónak közbeszerzési eljárást kell kiírnia, ez csak funkcionális holding létrehozásával kerülhető ki, úgy, hogy a nagyobb cég többségi tulajdont szerez a helyi vállalkozásban. A tulajdonszerzés azonban már két-hároméves időtávon további integrációhoz, a kisebb cégek beolvadásához vezethet - mondta a szakember.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.