2012. október 16. 11:07

Gőzerővel halad a víziközműcégek integrációja, folyik a harc a fogyasztókért, a folyamat azonban előreláthatólag több lépcsőben zajlik majd le - mondta Szabó Iván ügyvéd, a Magyar Víziközmű Szövetség jogi bizottságának társelnöke kedden Szegeden, egy konferencián.

Úgy vélte, a folyamatnak várhatóan az eleve nagy vízműcégek, köztük az öt nagy, állami tulajdonú regionális szolgáltató lesz a győztese. Szabó Iván ugyanakkor biztatónak tartja a nagyobb önkormányzati tulajdonú szolgáltatók összefogását is.

A víziközmű törvény méretbeli, technológiai és tőkekövetelményt ír elő a szolgáltatási engedély feltételéül. Ezeket a kisebb települések - akár nyereségesen és hatékonyan működő - vízműcégei nem tudják teljesíteni, átmeneti rendelkezésként azonban bekerült a jogszabályba az üzemeltetés kiszervezésének lehetősége. Ennek alapján a fogyasztóval közvetlen kapcsolatba az engedélyes szolgáltató kerül, az üzemeltetési feladatokat azonban - mintegy alvállalkozóként - továbbra is a helyi cég végezheti - mondta az ügyvéd.

Szabó Iván szerint ez több veszélyt is rejt magában, a kiszervezett üzemeltető tevékenysége ugyanis nem tartozik a víziközmű törvény hatálya alá, és közvetlen kártérítési kötelezettsége sem áll fenn a fogyasztó irányába. Az üzemeltetési feladatokra az engedélyes szolgáltatónak közbeszerzési eljárást kell kiírnia, ez csak funkcionális holding létrehozásával kerülhető ki, úgy, hogy a nagyobb cég többségi tulajdont szerez a helyi vállalkozásban. A tulajdonszerzés azonban már két-hároméves időtávon további integrációhoz, a kisebb cégek beolvadásához vezethet - mondta a szakember.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!