Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár még messze vannak a törvényesen előírt határidők, Magyarországon és külföldön is megkezdték a vállalatok a tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolóik közzétételét. A IRM céginformációs szolgálat idén már gyorsabban fogja szűrni a mulasztókat, így nem érdemes a cégbírósági kötelezettséget elmulasztani, olvasható a Világgazdaságban.

A hazai cégek ugyancsak pórul járhatnak, ha adósak maradnak a mérlegük benyújtásával és közzétételével. A cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásban léphet fel ellenük. A mulasztót először felszólítja a hiány pótlására, és eredménytelenség esetén bírság kiszabásával készteti a törvényes lépések megtételére. A pénzbírság akár tízmillió forint is lehet, és mód van arra is, hogy a cégbíróság a vállalkozás vezető tisztségviselőjét büntesse, ha az ő magatartása adott okot a törvényességi felügyeleti eljárásra. Vágó Imre, a Fővárosi Cégbíróság elnöki bírája hangsúlyozta: alaptalanok azok a feltevések, miszerint a gazdag vállalatok könnyedén kifizetik a bírságot, de nem adnak le mérleget. Ilyenkor ugyanis a bíróságnak tovább kell lépnie, és a procedúra adott esetben akár a cég megszűntté nyilvánításával végződhet.

Ám rendszerint már a cégbírósági felszólítás eredményre vezet. A bíróságnak pedig nem a büntetés célja, sokkal inkább az, hogy törvényes működésre ösztökélje a társaságokat. A gond az, hogy a cégek ma jó eséllyel kikerülhetik a felszólítást, bírságolást, törvényességi felügyeleti eljárást. A cégbíróságnak ugyanis nincs kapacitása az ilyen irányú ellenőrzésekre - írja a Világgazdaság.

Az idén azonban már szigorodik a mérlegleadási nyilvántartás, nem kell keresgélni a mulasztókat. Az IRM céginformációs szolgálata - ahol ugyancsak el kell helyezni közzététel céljából a mérleg egy példányát - jelezni fogja a dokumentum hiányát a cégbíróságoknak, kezdeményezve a törvényességi felügyeleti eljárást az érintettel szemben, számol be a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.