<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazprom orosz gázipari cég hétmilliárd dollárt követel az ukrán Naftohaz vállalattól szerződésszegés címén, amiért tavaly mintegy 16 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolt tőle - adta hírül hétfőn az ukrán sajtó.

A Naftohaznál a Kommerszant Ukraina című lapnak megerősítették a hírt, leszögezve, hogy nem hajlandók kifizetni a követelést. Arra hivatkoznak, hogy a  megvásárolandó gázmennyiség csökkentéséről előre tájékoztatták a Gazpromot, a megérkezett szállítmányokat pedig időben és hiánytalanul kifizették.

Az ukrán gázvállalat szerint Moszkva ezzel a lépéssel próbál nyomást gyakorolni Kijevre a gázárról és egyéb vitás kérdésekről folyó tárgyalások közepette.

Az újság szerint Ukrajna 2012-ben összesen 32,9 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, ebből 24,9 milliárd köbmétert a Naftohaz, 8 milliárd köbmétert pedig Dmitro Firtas Ostchem Holding nevű vállalata. A Gazprom ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a 2009-ben megkötött orosz-ukrán gázmegállapodás alapján Ukrajnának évi 52 milliárd köbméter földgázt kell megvásárolnia, amit legfeljebb 20 százalékkal, azaz 42 milliárd köbméterre csökkenthet, különben a "take-or-pay" elv lép életbe, ami alapján ki kell fizetnie a nem megvásárolt gáz árát is. A tavalyi év utolsó negyedében Kijev ezer köbméterenként 430 dollárt fizetett a Gazpromnak a földgázért. A követelt kártérítéssel tehát a lap számításai szerint a Naftohaznak mintegy 16 milliárd köbméternyi földgáz árát kellene még kifizetnie.

2009-ben, a szerződés megkötésekor egyedül a Naftohaz kereskedett a Gazprommal, Firtas vállalata 2011 áprilisában kapott engedélyt az ukrán vezetéstől arra, hogy közvetlenül vásároljon földgázt Oroszországtól. Arról azonban sem a Gazpromnál, sem a Naftohaznál nem válaszoltak a lapnak, hogy az Ostchem becsatlakozásakor változtattak-e a 2009-es szerződésben foglalt feltételeken.

A Naftohaz mindenesetre azt állítja, hogy a jelenleg érvényben lévő megállapodás alapján, ha kellő időben előre értesítik az orosz felet, joguk van az évi gázbehozatalt 33 milliárd köbméterig csökkenteni.

Szakértők úgy vélik, hogy a Gazprom perre aligha viszi az ügyet Kijevvel. Esélyes ugyanis, hogy Ukrajna nemzetközi bíróságon megnyeri a pert. Erre már precedenst teremtett a német RWE vállalat, amelytől 500 millió dollárt követelt a Gazprom ugyancsak "take-or-pay" elven, a bíróság azonban a német cég javára döntött.

hirdetés

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.