2001. december 11. 11:00

Egy korszerűen gazdálkodó szervezet hatékony irányításának alapja az, hogy a vezetés dinamikus összhangot tudjon biztosítani a szervezet környezete, stratégiája és belső működése (struktúrája) között. E fő vezetési feladat sikeres megvalósításának jól bevált eszköze a kontrolling.

A személyi jellegű kiadások elemzése a tervezéskor kialakított szerkezetben gyűjtött tényadatok összehasonlításával, a tapasztalt eltérések vizsgálatával végezhető el. A személyi jellegű ráfordítások alakulásának vizsgálata ezen túlmenően kiterjed a munkavállalók bérezési rendszerének, illetve a bérszerkezet változásából adódó következményekre.

Az elemzések rávilágíthatnak a tudatos szerkezetátalakítások hatásaira és a munkavállalói szokások változásaira. A magyarországi viszonyokat tekintve az adó- és járulékrendszer módosításainak figyelemmel kísérése is szükséges a megfelelő juttatási formák kialakításában. A változások gyors értékelése és a helyes elemzések révén a menedzsment időben képes reagálni az állam diktálta feltételek alakulására.

A humán szervezet költségelemzése

A humán szervezet költségei a vállalkozás szempontjából fix költségnek minősülnek. Az általános tendencia azt mutatja, hogy a fix költségek aránya megnövekedett a változó költségekkel szemben, és a vállalkozások egyre nagyobb gondot fordítanak a termeléstől független költségeik leszorítására. Ezen túlmenően a humán szervezet költségei között szerepelnek olyan úgynevezett funkcionális költségek is, amelyek a vállalat egészére vonatkozó kötelezettségekből származnak, legyenek azok bár törvényi előírások (pl.: érdekvédelmi szervezetek költségei), bár saját elhatározásból fakadóak (pl.: humán akciók költségei), nagyságrendjükből adódóan tervezésük és optimalizálásuk a vállalkozás egésze szempontjából meghatározó.

A tevékenységek szerinti bontás különválasztva vizsgálja a humánköltségeket a nem saját működéséből fakadó kiadásoktól. A felbontást olyan részfeladatokra érdemes elvégezni, amelyek jól körülhatárolhatóak és a piac szereplőivel összemérhetők. A humán szervezet működésének hatékonysága és gazdaságossága nem lehet közömbös a vállalkozás számára.

Tevékenységének haszna nehezen kifejezhető számokkal. Egyes résztevékenységeinek (szervezetfejlesztés, jövedelempolitika… stb.) költségeit meghatározva és azt összehasonlítva a piac áraival kaphatunk képet gazdaságosságáról. A humán szervezet költségeiből ezért ki kell emelni a működése érdekében felmerült költségeket.

A humán szervezet költségeinek másik speciális része a funkcionális költségek, amelyek befolyásolására a szervezet nincs hatással, ezeket mindenképpen külön kell kimutatni.

A cikk első része

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.