3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több cég figyel oda arra, hogy minél humánusabban próbálja meg végrehajtani a csoportos létszámcsökkentéseket. A HR Mesterkurzus előadói szerint fontos a megfelelő kommunikáció, a jó időzítés és lehetőség szerint a leépíteni kívánt alkalmazottak tanulásának, elhelyezkedésének segítése.

Hogyan segíthetnek a kirúgott alkalmazottakon a cégek?

Laudon Gábor, a Pantel/Hungarotel volt hr-igazgatója szerint elsősorban a hr-szakma nem kellő odafigyelése és felkészületlensége miatt a cégek elenyésző számban foglalkoznak azokkal a megoldásokkal, amelyek a távozók további sorsán könnyítenek.

A szakember, aki 2005-ben a két cég egyesülésekor kétszáz fős létszámcsökkentést "vezényelt le", és aki később maga is a leépítések áldozata lett, a munkájukat elvesztőkkel való törődést a folyamat elengedhetetlen részének tekinti. Laudon, aki mind a kétszáz elküldött dolgozóval személyesen tárgyalt, hangsúlyozta, hogy az alkalmazottak átképzéséhez való hozzájárulással segítettek abban, hogy a többség ne kerüljön ki a munkaerőpiacról.

Az outplacement mint humánus megoldás

Ha egy cégnek tényleg fontos az ember, és az nem csak díszeleg a Corporate Values (vállalati értékek) listán, hanem a gyakorlatban is e szerint működik a társaság, akkor gondoskodik az elküldött dolgozók későbbi elhelyezkedéséről. Csevernyák Tamás, a DBM Magyarország tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint ez hozzátartozik az egyre divatosabbá váló társadalmi felelősségvállaláshoz, ugyanakkor segít a vezetők lelkiismeretének megnyugtatásában is.

Outplacement tevékenységgel elkerülhetők az egyéb esetben leépítéseknél gyakori munkaügyi perek is, az hozzájárulhat a rendezett munkaügyi kapcsolatok fenntartásához, és általa javítani lehet a maradók morálján, illetve csökkenteni lehet félelmüket.

Sok cégnél az outplacement folyamatáról elfeledkeznek, ha vezetőkről van szó, mondván, ők úgyis kapnak elég végkielégítést. Ugyanakkor ők is ugyanazon az érzelmi folyamaton mennek keresztül, és nekik is szükségük van ilyenkor támogatásra, legfőképp az elhelyezkedést tekintve - tette hozzá Csevernyák Tamás. Hangsúlyozta, hogy az elbocsátottaknak addig nem érdemes új munkát keresniük, amíg nem dolgozták fel a rossz élményt. Mivel ekkor még nem tudják a legjobbat nyújtani, máshol is vissza fogják utasítani őket.

A gondoskodó elbocsátásban részesülőknek lehetőségük van arra, hogy számbavegyék szakmai tapasztalataikat és személyes erősségeiket. Segítséget kaphatnak a reális célkitűzés megtalálásában, tanulhatnak az álláskeresés módszertanáról és a piac működéséről. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a munkaerőpiacon maradjanak és a számukra legmegfelelőbb álláshoz jussanak.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!