2014. június 12. 14:58

Két hónapja nincs olyan magyar megye, ahol ne nőne az ipari termelés.

Immár második hónapja nem található olyan megye az országban, ahol csökkent volna az ipari kibocsátás volumene, derült ki a KSH legfrissebb, áprilisra vonatkozó statisztikájából. Miközben tavaly márciusban a 19 megyéből, illetve Budapestből mindössze 5 esetben lehetett ipari növekedési statisztikát feljegyezni, addig idén márciusban és áprilisban egyetlen egy olyan közigazgatási egység sem volt, ahol visszaesést láthattunk volna.

2014 áprilisában a prímet az Audinak köszönhetően egyébként Győr-Sopron-Moson megye vitte 29,3 százalékos bővüléssel, majd Csongrád és Békés következett 14,9, illetve 13,2 százalékkal. A lista másik végén Nógrád (0,2%) és Komárom-Esztergom (0,3%) megye áll. Az országos átlag a nyers adatok alapján 10,1 százalék lett, ami megegyezik a kiigazított adattal.

Márciushoz képest a bővülés 2,4 százalék volt, aminél jobbat legutóbb januárban láttunk. Az év első hónapjának látványos, 3,2 százalékos adata viszont annak volt köszönhető, hogy decemberben nagyon sok gyár leállt, így a havi összevetésű adatnál alacsony volt a bázis. A mostani növekedés egyébként annak is köszönhető, hogy a választások előtt, márciusban átadott tucatnyi termelőegység megkezdte működését.

Az iparral kapcsolatban a területi adatok mellett az alágak szerinti bontásban készült számok is erős és átfogó dinamikát mutatnak. Ugyan a járműgyártás 21,6 százalékos plusz értéke éves összevetésben kilóg felfele a sorból, de a feldolgozóipar másik nagy csoportja, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása hosszú hónapok, sőt évek vesszőfutása után végre 7,8 százalékos pluszt mutat. A harmadik legjelentősebb ág, az élelmiszer, ital, dohány-termék gyártásánál 10,1 százalékos növekedést jegyzett fel a KSH áprilisra. Miután a 13 feldolgozóipari alág közül csak egy produkált negatív adatot (Gép, gépi berendezés gyártása, -8,4%), így a feldolgozóipar 11,1 százalékos növekedése nem igazán jelent meglepetés. A feldolgozóiparon kívüli ágak közül a bányászat 11,2 százalékos pluszt, a rezsicsökkentésekkel sújtott villamosenergia-,  gáz-, gőzellátás, légkondicionálás pedig 8,6 százalékos mínuszt produkált.

Az ipar kilátása a közeljövőben továbbra is kedvező, hiszen a márciusban átadott gyárak termelése folyamatosan fut fel, így nem meglepő, hogy a feldolgozóipar kiemelt ágainak összesített rendelésállománya összehasonlító árakon 18,4 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az áprilisban regisztrált új megrendelések értéke pedig 6,5 százalékkal múlja felül a 2013-t.

Szintén kedvező hír, hogy az ipari értékesítések kiigazított indexe immár nem csak az exportra, hanem belföldre is pluszt (+3,8%) mutat, amire idén még nem volt példa.

mfor.hu