2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar-román másnapi villamosenergia-piacon várhatóan november 19-én indul a kereskedés, az első szállítási nap november 20-a lesz - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A négy áramtőzsde továbbra is külön működik, de a napi kereskedelem bonyolítása során összedolgoznak a nemzetközi kereskedelem optimalizálása érdekében. A 4M MC projekt eredményeként létrejövő közös másnapi szállítású cseh-szlovák-magyar-román árampiacon a négy ország kereskedői, termelői és fogyasztói egységesen, hatékonyan, egy egyszerűsített folyamatban kereskedhetnek a villamos energiával.

Az egyszerűsítés abban áll, hogy a villamos energia nemzetközi szállításához szükséges átviteli kapacitásjogot már nem kell a piaci szereplőknek külön eljárásban beszerezniük, ennek allokációja a valós kereslet-kínálati viszonyokon alapul majd, ezzel javul a kihasználás hatékonysága. A keresletet így mindig a legolcsóbb kínálatból lehet kielégíteni, ha ezt a hálózati körülmények megengedik. A hatékonyabb hálózat-kihasználás eredményeként az egyes piacok árai konvergálni fognak - mutatott rá a rendszerirányító. A projektben Lengyelország csak megfigyelőként vett részt - jegyezték meg.

A MAVIR válaszában rámutatott: cél, hogy a projekt kompatibilis legyen a májusban sikeresen elindított északnyugat-európai (North-Western European - NWE) és délnyugat-európai (South-Western European - SWE) piac-összekapcsolással (közösen Multi-regional Coupling - MRC). A 4M MC köztes lépés a jogilag is kötelező uniós egységes villamosenergia-piac kialakítása felé.  A projektben részt vevő tőzsdék nyitottak további piacok csatlakozására is - jelezte a MAVIR.

A rendszerirányító válaszában kitér arra, hogy 2014 elején elindult a kelet-közép-európai (CEE) régiós áramlásalapú piac-összekapcsolási projekt azzal a céllal, hogy összekapcsolja a német, az osztrák, a szlovén, a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar másnapi piacokat, egy fejlettebb átviteli kapacitásszámítási módszertan kifejlesztése mellett. Az integráció mind Magyarország, mind a régió, vagyis Közép-Európa és a teljes Európai Unió érdeke - húzta alá a MAVIR.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!