2001. november 12. 11:00

A TransCulture tanácsadó iroda a magyarországi interkulturális vezetés kérdéseit vizsgálja a globalizáció és a posztszocialista átmenet összefüggéseiben, az év elején közvélemény-kutatást végzett az interkulturális képzés szükségességéről.

Tim Gittins, a TransCulture tanácsadó iroda igazgatója elmondta, hogy cégük, amely a magyarországi interkulturális vezetés kérdéseit vizsgálja a globalizáció és a posztszocialista átmenet összefüggéseiben, az év elején közvélemény-kutatást végzett az interkulturális képzés szükségességéről. A felmérésben harminckét szervezet vett részt - köztük multinacionális vállalatok, kisvállalatok és nyelviskolák -, összesen kétszázhuszonnégy fővel (kilencven magyar és százharmincnégy itt élő külföldi bevonásával).

A felmérés a felső vezetőket kérdezte a közös munka során szerzett benyomásaikról. Az angol nyelvű kérdőívet az itt élő külföldiek számára állították össze. A magyar nyelvű változat az átmeneti időszakban Magyarországon készült, humán erőforrással kapcsolatos tanulmányokat és a nemzetközileg elismert, interkulturális üzleti viselkedéssel foglalkozó elméleteket használta fel. A kérdőív munkahelyen kívüli interkulturális kérdéseket is tartalmazott.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a külföldiek fontosabbnak tartják a mindennapi életre vonatkozó kérdéseknél a munkahelyre vonatkozókat. Ezek közül a képzés szükségességét mindkét csoportban a közös csapatmunka veti fel leginkább. A külföldiek úgy vélték, hogy magyar munkatársaiknak rugalmasabb munkamódszereket kellene tanulni, bár abban egyetértettek, hogy jól alkalmazkodnak a kevésbé formális szervezeti felépítésben folyó munkához. A magyar válaszadók szerint viszont a külföldieknek a magyar kulturális normákhoz igazodó döntéshozatalt kellene tanulni. Mindkét csoportban jelentős volt továbbá a tanulás során egymástól érzékelt távolság" - foglalta össze a tanulságokat Tim Gittins.

Mivel sok vállalat globális szerkezeti kultúrával rendelkezik, számos válaszadó gondolta azt, hogy a nemzeti kulturális kérdések rendkívül összetettek. Mindezt figyelembe véve a TransCulture olyan termékválasztékot dolgoz ki, amely összeegyeztethető ezzel a szemlélettel, és amely Magyarországon fokozni kívánja a "globális" vezetői hatékonyságot. Az iroda - a képzést biztosító partnerekkel együtt - 2002 őszén indítja értékeléssel egybekötött szolgáltatásait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.