2013. március 22. 14:01

Patai Mihályt, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatóját választotta elnökének pénteki testületi ülésén a Magyar Bankszövetség.

Patai Mihály korábban már volt a bankszövetség elnöke, de 2012 novemberében lemondott tisztségéről, mert álláspontja szerint a parlament a banki szektor számára további, teljesítőképességen felüli terheket jelentő, előre nem egyeztetett intézkedéscsomagot fogadott el.  A Magyar Bankszövetség alapszabálya értelmében az elnöki feladatokat azóta a szövetség alelnöke, Gyuris Dániel látta el.  2014-ben teljes tisztújítás lesz a bankszövetség elnökségében, ezért Patai Mihály mostani megbízatása egy évre szól. A szövetség pénteki közleménye szerint Patai Mihály kiemelte, hogy az ügyfelekkel és a politikai döntéshozókkal is a felek számára egyaránt hasznos, jó megállapodásokra, kölcsönös és hosszú távra megalapozott bizalomra törekszik a bankszektor.

A bankszövetség újonnan megválasztott elnöke arról is szólt, hogy a szövetség minden tevékenysége a szakmaiságon és a konszenzuson alapul, és azon a tényen, hogy a nemzetgazdaság fejlődése elképzelhetetlen a szektor eredményes működése nélkül - olvasató a közleményben. A pénteki ülésen a bankszövetség tagbankjainak vezetői egyhangúan jóváhagyták a szövetség beszámolóját a 2012. évi tevékenységről, a gazdálkodásról és az idei feladatokról, tervekről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken kiadott közleményében azt írta: remélik, hogy erős partneri viszony alakul ki a bankszövetséggel annak érdekében, hogy a gazdasági növekedést szem előtt tartva, valamint a devizahitelesek és az eladósodott családok megsegítése mellett olyan eszközöket is találjanak, amelyek a vállalatok beruházásait, a munkahelyteremtést igyekeznek segíteni.

A bankszövetség közleménye szerint a testület főtitkára, Kovács Levente a 2012-ről adott értékelésében kiemelte, hogy a hazai bankszektor továbbra is nehéz körülmények között működött, így az előző évhez hasonlóan jelentős veszteséggel zárta az évet. A bankszektor mindezek ellenére megőrizte működésének stabilitását, tőkeellátottsága megfelelő volt, mindez több esetben a külföldi anyabankok által biztosított jelentős tőkeemelésnek volt köszönhető.

Ennek is betudható, hogy bár az adott piaci feltételek a vállalati hitelállomány csökkenéséhez vezettek, a bankok a kockázati szempontból befogadható minden hiteligényt kielégítettek. A lakossági szektorban az év elején befejeződött a végtörlesztési program, elérhető volt és meghosszabbodott az árfolyamgát rendszer, és érvényben volt a 90 napnál hosszabb késedelemben lévő hiteladósok segítése.

Gyuris Dániel, a bankszövetség ügyvezető alelnöke 2013 legfontosabb feladatait összegezte. Rámutatott, hogy a bankok csak akkor lehetnek sikeresek, ha a magyar gazdaság is sikeres, és ismét növekedni tud - áll a közleményben. Az ügyvezető alelnök kiemelte, hogy éppen ezért a bankszövetségnek aktív szerepet kell vállalnia a gazdaságélénkítés eszköztárának kidolgozásában. A bankszövetségnek ezen túl is kiemelt érdeke, hogy folyamatos és szakmai párbeszéd legyen mind a fiskális, mind pedig a monetáris politika alakítóival, tekintettel a volatilis gazdasági környezet kihívásaira.

Gyuris Dániel kiemelt feladatként említette idénre, hogy a bankszektor a lakossági ügyfélkört megismertesse a legfontosabb közgazdasági és banki törvényszerűségekkel, illetve hozzájáruljon a lakosság pénzügyi tudatosságának növekedéséhez.

A testületi ülés során a hagyományoknak megfelelően átadták a szövetség Aranykaptár Díját a hitelintézeti szektor fejlődését és működését segítő, kiemelkedő egyéni teljesítmények elismeréseképpen. Idén Bereczné Péter Zsuzsannát (K&H Bank), Lajer Zsoltot (Commerzbank Bank), Ónódy Istvánt (OTP Bank) és Parkánszki Edinát (Erste Bank) tüntették ki. Az ülésen elnökségi tag lett Zolnai György, a Budapest Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, illetve Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgatója, a kis- és középbankok képviseletében. Az ülésen meghívott vendégként részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!