TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. január 6. 07:34

Ismét részvénytársaság lett az Opel autógyár, miután a darmstadi cégbíróság szerdán jóváhagyta a társasági forma megváltoztatását korlátolt felelősségű társaságból (GmbH) részvénytársasággá (AG).

Az 1899-ben Adam Opel által alapított gyár 1929-ben lett részvénytársaság, majd 2005-ben - az anyakonszern amerikai General Motors vezetőségének ösztönzésére - kft.-vé alakult át. Detroitban úgy gondolták, hogy a kft. formában működő Opelre ezáltal közvetlenebb befolyást tud gyakorolni a GM. A számítás azonban nem vált be. Sokak szerint ezzel a lépéssel vette kezdetét a nagy múltú német autógyár hanyatlása, amely tavalyelőtt csőd közeli helyzetre vezetett.

A társasági forma megváltoztatását, a kft.-ből Rt.-vé történt átalakulást "az új esztendőbe vezető kitűnő startnak" minősítette szerdai tájékoztatóján Nick Reilly Opel-főnök, aki azonnal hatállyal a részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke lett. Mint az ARD televíziónak elmondta, a részvénytársasági forma azt is jelenti, hogy az Opel ezentúl a legjobbak közül válogathat a munkaerőpiacon, ami növeli a társaságnak saját pénzügyi erejébe vetett bizalmát.

Reilly Opel-elnök bizakodását az új modellek sikere is alátámasztja. Ezeknek köszönhetően az Opel a tavalyi válságos esztendőben is növelni tudta részesedését a gyengélkedő európai autópiacon, így az meghaladta a 10 százalékot. A részvénytársasági forma azt is jelenti, hogy erősödik a dolgozók beleszólási joga az Opelnél születő döntésekbe. Ez annyira fontos az alkalmazottaknak, hogy cserébe elfogadták bérük csökkentését is.

Az Rt. forma másik hozadéka, hogy ezentúl az Opel nagyobb önállóságot élvez a jövendő modellek tervezésében és kialakításában. Mint Klaus Franz, az üzemi tanács elnöke az ARD-ben fogalmazott, "mi itt, Rüsselsheimben tudjuk igazán, mit kívánnak a német és az európai vásárlók". A kft-s években Detroitból diktáltak a német tervezőknek, ráadásul a GM kénye-kedve szerint tologatta ide-oda a német leányvállalatnál keletkező nyereséget és veszteséget, ami szintúgy visszatetszést keltett az Opel háza táján. A szerdai öröm mindazonáltal csak óvatos derűlátással párosul Rüsselsheimben. Az Opel ugyanis az idei évet várhatóan 1,4 milliárd euró veszteséggel fogja zárni.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.