3p

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány - a turizmus gazdaságélénkesítésben játszott kiemelt szerepe mellett - azért döntött az éttermi áfa mérséklése mellett, hogy olyan vállalkozásokat segítsen, ahol magas a foglalkoztatási, illetve beruházási igény. Ezek azok az éttermek, ahol helyben készítés-fogyasztás van. Az áfa csökkentés alapját az erősödő magyar gazdaság teremtette meg.

Ma tettünk közzé egy, az adótanácsadó RSM Hungary által készített ábrát, amely már keringett egy ideje a nyilvánosságban, arról, hogy milyen rendkívül bonyolultan kell kezelni az étterembe betérő vendégek fogyasztásának számlázását. Az NGM ma reagálni látszik a helyzetre az itt következő közleménnyel.
 
Az újévtől 18 százalékos forgalmi adóval adózik az éttermi étel és a helyben készített ital fogyasztása. Az étkezőhelyeknek 18 százalékos áfát kell ütni a pénztárgépbe, ha a vendég helyben fogyasztást választ. Amennyiben később meggondolja magát, és elcsomagoltatja az ételt, akkor – mivel az eredeti szándék az irányadó, az pedig a „teljes éttermi szolgáltatás igénybevételére” irányult – az utólagos elcsomagoltatás nem minősíti át az ügyletet, vagyis az marad éttermi szolgáltatás, amelyre a megfelelő feltételek mellett a kedvezményes, 18 százalékos kulcs alkalmazandó.  Viszont abban az esetben, ha a vendég az étteremben elvitelre kéri az ételt, vagy házhoz szállíttatja, akkor magára az ételre, mint termékre vonatkozó, jellemzően 27 százalékos áfát kell felszámítani. Amikor a helyben fogyasztás nem biztosított, vagy azt legfeljebb egy pult vagy egy „körbefutó deszka” teszi lehetővé, (mint pl. a legtöbb lángossütőnél, pecsenyesütőnél vagy a piaci, illetve büfé kocsiból történő vásárlásnál) akkor az általános, 27 százalékos  kulcs kell, szerepeljen a nyugtán.
 
A kedvezményes kulcs alkalmazásának nem kizárólagos feltétele a felszolgálás, ezért az önkiszolgáló étkezőhelyek is alkalmazhatják azt. Itt az vizsgálandó, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.), illetve a fogyasztáshoz szükséges szolgáltatások (így pl. szemetes, takarítás, leszedés) biztosítottak-e. 
 
Az éttermi áfa mértékének eldöntésekor meghatározó szempont az, hogy a vállalkozás, milyen tevékenységet végez, hiszen a törvény pontosan meghatározza, hogy milyen ún. SZJ szám esetén alkalmazható a kedvezményes kulcs. Ha esetleg egy vállalkozás bizonytalan a saját tevékenységének jellegét illetően, akkor mielőbb kérjen segítséget a pontos besorolás meghatározásában a  Központi Statisztikai Hivataltól.
 
A kedvezmény az áfában  az italok közül csak a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra vonatkozik, így például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A palackos üdítő nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy a felszolgáló azt kitölti, és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segít abban, hogy az étkezőhelyek helyes áfatartalmat üssenek a pénztárgépbe az egyes tételekhez. Az adóhivatal összeállított egy részletes tájékoztatót a témában, illetve a honlapján közzétette a leggyakrabban feltett kérdésekre a választ, amelyek az alábbi linken elérhetőek. Mindezek mellett a NAV szakemberei lehető legrövidebb időn belül választ adnak a vendéglátósok kérdéseire.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!