<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A kormány - a turizmus gazdaságélénkesítésben játszott kiemelt szerepe mellett - azért döntött az éttermi áfa mérséklése mellett, hogy olyan vállalkozásokat segítsen, ahol magas a foglalkoztatási, illetve beruházási igény. Ezek azok az éttermek, ahol helyben készítés-fogyasztás van. Az áfa csökkentés alapját az erősödő magyar gazdaság teremtette meg.

Ma tettünk közzé egy, az adótanácsadó RSM Hungary által készített ábrát, amely már keringett egy ideje a nyilvánosságban, arról, hogy milyen rendkívül bonyolultan kell kezelni az étterembe betérő vendégek fogyasztásának számlázását. Az NGM ma reagálni látszik a helyzetre az itt következő közleménnyel.
 
Az újévtől 18 százalékos forgalmi adóval adózik az éttermi étel és a helyben készített ital fogyasztása. Az étkezőhelyeknek 18 százalékos áfát kell ütni a pénztárgépbe, ha a vendég helyben fogyasztást választ. Amennyiben később meggondolja magát, és elcsomagoltatja az ételt, akkor – mivel az eredeti szándék az irányadó, az pedig a „teljes éttermi szolgáltatás igénybevételére” irányult – az utólagos elcsomagoltatás nem minősíti át az ügyletet, vagyis az marad éttermi szolgáltatás, amelyre a megfelelő feltételek mellett a kedvezményes, 18 százalékos kulcs alkalmazandó.  Viszont abban az esetben, ha a vendég az étteremben elvitelre kéri az ételt, vagy házhoz szállíttatja, akkor magára az ételre, mint termékre vonatkozó, jellemzően 27 százalékos áfát kell felszámítani. Amikor a helyben fogyasztás nem biztosított, vagy azt legfeljebb egy pult vagy egy „körbefutó deszka” teszi lehetővé, (mint pl. a legtöbb lángossütőnél, pecsenyesütőnél vagy a piaci, illetve büfé kocsiból történő vásárlásnál) akkor az általános, 27 százalékos  kulcs kell, szerepeljen a nyugtán.
 
A kedvezményes kulcs alkalmazásának nem kizárólagos feltétele a felszolgálás, ezért az önkiszolgáló étkezőhelyek is alkalmazhatják azt. Itt az vizsgálandó, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.), illetve a fogyasztáshoz szükséges szolgáltatások (így pl. szemetes, takarítás, leszedés) biztosítottak-e. 
 
Az éttermi áfa mértékének eldöntésekor meghatározó szempont az, hogy a vállalkozás, milyen tevékenységet végez, hiszen a törvény pontosan meghatározza, hogy milyen ún. SZJ szám esetén alkalmazható a kedvezményes kulcs. Ha esetleg egy vállalkozás bizonytalan a saját tevékenységének jellegét illetően, akkor mielőbb kérjen segítséget a pontos besorolás meghatározásában a  Központi Statisztikai Hivataltól.
 
A kedvezmény az áfában  az italok közül csak a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra vonatkozik, így például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A palackos üdítő nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy a felszolgáló azt kitölti, és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segít abban, hogy az étkezőhelyek helyes áfatartalmat üssenek a pénztárgépbe az egyes tételekhez. Az adóhivatal összeállított egy részletes tájékoztatót a témában, illetve a honlapján közzétette a leggyakrabban feltett kérdésekre a választ, amelyek az alábbi linken elérhetőek. Mindezek mellett a NAV szakemberei lehető legrövidebb időn belül választ adnak a vendéglátósok kérdéseire.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.