2002. március 18. 11:00

Nőtt a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe februárban, elérte a -8,7-et, a januári -11,5 után - áll a GKI összesítésében.

Nőtt a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe februárban, elérte a -8,7-et, a januári -11,5 után - áll a GKI összesítésében, amelyet az Európai Unió támogatásával készített.

A kutatóintézet 2002-től - az Európai Unió módszertanának megfelelően - konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem és az építőipar várakozásait veszi figyelembe. A felmérés szerint az idén februárban az üzleti bizalmi index -6,9, míg januárban -10,1 volt. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a magyar gazdaság már elérte a jelenlegi dekonjunkturális időszak mélypontját. Úgy látják, hogy érezhetően javult - bár továbbra is pesszimista - az ipari vállalkozások véleménye.

A GKI szerint februárban jelentősen nőtt a lakásépítésben érintett cégek létszámbővítési terve, más területeken - például a rendelésállományokban - nem történt javulás. Az elemzés szerint a kereskedelmi cégek várakozásai kissé romlottak, a megrendelési hajlandóság enyhén gyengült. Az élelmiszeriparban erőteljesek, az élelmiszer-kereskedelemben szerények az áremelési elképzelések. Ugyanakkor a lakásépítő cégeknél és az építőanyag-kereskedelemben egyaránt érezhetőek az áremelési törekvések - vélik a kutatók.

Az összeállítás szerint a januári stagnálást követően februárban folytatódott a háztartások gazdasági várakozásainak javulása. A GKI lakossági bizalmi index 2002 februárjában -13,9 a januári -15,6-ot követően. Az elemzés szerint nem változott a lakosság véleménye saját pénzügyi helyzetéről, és a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások is a januárihoz hasonlóan optimisták. Februárban a lakosság a fogyasztói árak januárinál gyorsabb emelkedését érzékelte. A megkérdezettek szerint a munkanélküliek száma várhatóan kissé csökken a következő egy évben. A GKI szerint a háztartások tartós fogyasztási cikk vásárlási kedve alig változott, csakúgy mint a lakossági megtakarításé.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.