2002. március 18. 11:00

Nőtt a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe februárban, elérte a -8,7-et, a januári -11,5 után - áll a GKI összesítésében.

Nőtt a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe februárban, elérte a -8,7-et, a januári -11,5 után - áll a GKI összesítésében, amelyet az Európai Unió támogatásával készített.

A kutatóintézet 2002-től - az Európai Unió módszertanának megfelelően - konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem és az építőipar várakozásait veszi figyelembe. A felmérés szerint az idén februárban az üzleti bizalmi index -6,9, míg januárban -10,1 volt. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a magyar gazdaság már elérte a jelenlegi dekonjunkturális időszak mélypontját. Úgy látják, hogy érezhetően javult - bár továbbra is pesszimista - az ipari vállalkozások véleménye.

A GKI szerint februárban jelentősen nőtt a lakásépítésben érintett cégek létszámbővítési terve, más területeken - például a rendelésállományokban - nem történt javulás. Az elemzés szerint a kereskedelmi cégek várakozásai kissé romlottak, a megrendelési hajlandóság enyhén gyengült. Az élelmiszeriparban erőteljesek, az élelmiszer-kereskedelemben szerények az áremelési elképzelések. Ugyanakkor a lakásépítő cégeknél és az építőanyag-kereskedelemben egyaránt érezhetőek az áremelési törekvések - vélik a kutatók.

Az összeállítás szerint a januári stagnálást követően februárban folytatódott a háztartások gazdasági várakozásainak javulása. A GKI lakossági bizalmi index 2002 februárjában -13,9 a januári -15,6-ot követően. Az elemzés szerint nem változott a lakosság véleménye saját pénzügyi helyzetéről, és a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások is a januárihoz hasonlóan optimisták. Februárban a lakosság a fogyasztói árak januárinál gyorsabb emelkedését érzékelte. A megkérdezettek szerint a munkanélküliek száma várhatóan kissé csökken a következő egy évben. A GKI szerint a háztartások tartós fogyasztási cikk vásárlási kedve alig változott, csakúgy mint a lakossági megtakarításé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.