TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A feltörekvő országokba áramló magánforrások növekedése 2000-ben elmaradt az érintett államok gazdaságának és külkereskedelmének bővülésétől -- áll a Világbank most közzétett előzetes jelentésében.

Éppen az 1999-ben a magántőke áramlásának 85 százalékát adó működőtőke mozgása élénkült csupán kismértékben. Ráadásul az utóbbi forrás közel kétharmada néhány nagy tőkeimportőr országban összpontosult.

A fejlődő országokba irányuló magántőke-áramlás még 1999-ben is -- 216 milliárd dollárral -- jóval az ázsiai válságot megelőző szintje alatt maradt. A források 56 százalékát az öt legnagyobb fogadó országba irányították a befektetők. A közvetlen befektetéseknek pedig 64 százaléka összpontosult ezekben az államokban. Pedig a kilencvenes évek folyamán megfigyelhető volt, hogy a kisebb feltörekvő gazdaságok egyre intenzívebb bekapcsolódása a globális munkamegosztásba kiszélesítette a jelentősebb tőkeimportőr országok körét.

A feltörekvő gazdaságokba irányuló portfólióbefektetések felívelő trendje 2000-ben sem tört meg. Ezek összértéke már 1999-ben is az előző évi kétszeresére, 34 milliárd dollárra növekedett.

Az adóssággeneráló finanszírozás terén a kötvénykibocsátás intenzitása jelentősen megnőtt 1999-hez képest. Pedig a befektetők megerősödött bizalmát jelző alacsonyabb kamatfelárak miatt a feltörekvő országok már a megelőző évben is szívesebben választották a kötvénykölcsönt a bankhitel helyett.

Az intézményi források szerepe már 1999-ben csökkent a válságot követő időszakhoz viszonyítva. Ám még ekkor is a kelet-ázsiai államok kapták a kedvezményes kölcsönök legnagyobb részét.

Magyarország épp a feltörekvő piacok egyes szegmenseit érintő erősebb portfóliótőke-áramlásból maradt ki. Míg 1999-ben még jelentősen emelkedett a forrás szerepe a finanszírozásban, a 2000. évben -- a tőkepiacok évtizednyi történetében először -- kiáramlást kellett regisztrálni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.