2001. december 17. 11:00

A Személyi jövedelemadó törvény 2002. január 1-jén életbe lépő változási nyomán kedvezőbbé válik a tőzsdei ügyletek adózása.

Az árfolyamveszteség az adóévet követő adóévben, vagy az azt megelőző adóév önellenőrzésével, visszamenőlegesen is érvényesíthető. Nettósítani ugyanakkor csak az ugyanazon befektetési szolgáltató közreműködésével végrehajtott üzletekből származó nyereségeket és veszteségeket lehet. A tőzsdei összetett vagy származtatott ügyletekre is ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint az azonnali ügyletekre. A forrásadó mértéke itt is 20 százalék. A jövedelmet negyedévente kell megállapítani, és az adott negyedévben nem érvényesített árfolyamveszteség az adóéven belül továbbvihető.

A nettósítás azonban csak a tőzsdei ügyleteknél alkalmazható, a tőzsdén kívüli (OTC) ügylet keretében megszerzett papírok után jövőre nem számolható el árfolyamveszteség. Az idén még az OTC üzletek után is el lehet számolni árfolyamveszteséget, ha a magánszemély befektetési szolgáltató közreműködésével vásárolt és adott el. A jogszabály jövőre lehetővé teszi az értékpapír-kölcsönzést. Az értékpapír-kölcsönzés díja a magánszemély jövedelmének minősül, és 20 százalékkal adózik. Az adót a kifizető a kifizetéskor állapítja meg és vonja le.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.