2001. március 13. 11:00

Kelet-Európa nagy befektetési és növekedési lehetőségeket ígér a nyugati internetes szolgáltatóknak, habár a kockázat is nagy.

Kelet-Európa nagy befektetési és növekedési lehetőségeket ígér a nyugati internetes szolgáltatóknak, habár a kockázat is nagy - írta a The Wall Street Journal Europe-ban a Siemens SBS tanácsadója, Frederik Haentjens.

A Siemens-szakértő figyelmébe ajánlja a nyugati befektetőknek, hogy a következő években az internetes üzlet robbanásszerű előretörése várható Kelet-Európában, és mivel a nagy piaci verseny folytán Nyugat-Európában és Amerikában aligha számíthatnak átlagot meghaladó hozamokra, "a globális befektetők számára Lengyelország, Csehország és Magyarország eddig alig megcsapolt piacai kínálnak vonzó lehetőségeket".

A térség hátrányait sorolva Haentjens rámutatott a személyi számítógépek csekély elterjedtségére, az internetes kereskedelemhez nélkülözhetetlen hitelkártyás fizetés fejletlenségére, a távközlési szolgáltatások drágaságára. Adatai szerint 1998 végén Magyarországon csak a lakosság 5,9 százaléka rendelkezett személyi számítógéppel, Lengyelországban 13,7 százaléka, Csehországban 9,7 százaléka. Szlovénia viszont már meghaladta az olasz vagy a görög arányokat. Biztató jel eközben, hogy az év végén Csehországban és Magyarországon megszűnik a távközlési piacon a monopólium, ami forradalmasíthatja az egész távközlési helyzetet és főleg a városokban hozhat gyors fejlődést.

A cikkíró azt tanácsolja a nyugati befektetőknek, hogy a térség ma még erős infrastrukturális hátrányai miatt, ahol még a postán küldő áruvásárlás is fejletlen, ne mindjárt internetes áruforgalmazással próbálkozzanak, hanem javítsák fel, tegyék hatékonyabbá a meglevő üzleti vállalkozásokat. Ne új honlapokat indítsanak, hanem a hagyományos helyi vállalatokat vegyék rá a vonali szolgáltatásokra, mert Kelet-Európában nagy nyereségre lehet szert tenni a meglevő vállalatok hatékonyabb működtetésével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.