3p

Javuló eredményekről és kilátásokról számoltak be a közelmúltban Európa legnagyobb diszkont-légitársaságai. A Ryanair több mint 100 millió euróval csökkentette veszteségét, az AirBerlin megduplázta negyedéves profitját, és az Easyjet is növekvő nyereséget vár az idei üzleti évtől. Mfor.hu háttér.

Optimizmusra okot adó eredményeket tett közzé hétfőn reggel a Ryanair. Európa egyik vezető fapadosa a decemberben végződött harmadik negyedévben 10,9 millió eurós veszteséget könyvelt el - ez komoly csökkenés ahhoz képest, hogy 2008 hasonló időszakában még 118,8 millió eurós mínuszt volt kénytelen lenyelni a korábbi években még nyereséges cég.

Ryanair: veszteségből nyereségbe

A javuló eredményben a vállalat szerint nagy szerepet játszott, hogy a jegyárak a vártnál lényegesen kisebb mértékben csökkentek. Így a bevétel 604 milló euróról 612 milliárd euróra nőtt, az utasok száma pedig 14-ről 16 millióra emelkedett az említett időszakban.        

A dublini tőzsdén jelen lévő társaság azt várja, hogy a teljes üzleti évet már nettó 275 millió euró nyereséggel zárja - legutóbb "csupán" 200 milliót alig meghaladó profitelőrejelzést fogalmazott meg.

Növekvő profitot vár az Easyjet

Javuló tendenciákról számolt be a közelmúltban a nagy rivális Easyjet is. A brit fapados légitársaság a decemberben végződött negyedévben 10,5 százalékkal 699 millió euróra növelte forgalmát, miközben utasszáma 9,1 százalékkal 11 millióra emelkedett.              

Andy Harrison, a társaság vezére szerint a negyedéves eredmények bizakodásra adnak okot, ezért az üzleti év egészét (2009. október - 2010. szeptember) tekintve "lényegi javulást" vár profitnövekedés terén. A társaság a tavaly szeptemberben végződött üzleti évet 54,7 millió font adózás előtti nyereséggel zárta, ami feleződést jelent egy évvel azelőtthöz (110,2 millió font) képest.

Duplázott az AirBerlin

A jelek szerint sikerült kifognia a válságon a Lufthansa után második legnagyobb német légitársaságnak, az  AirBerlinnek is, amelynek nettó profitja 111 százalékkal 95,2 millió euróra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévben. A cég a 2009 egészére vonatkozó üzleti eredményeket még nem tette közzé, ám akkori nyilatkozatok szerint a nyereség több lesz a 2008-ban elért 33 millió eurónál.

Ezzel párhuzamosan kemény takarékossági programot hirdetett a tavaly 27,9 millió utast szállító fapados: az anyagi- és személyi költségek visszafogásával, valamint a flotta megnyirbálásával mintegy 110 millió eurót spórolnak.      

Ami a magyar vonatkozásokat illeti, az Easyjet 511 ezer utast könyvelhetett el Budapesten 2009-ben, a Ryanair viszont mindössze 178 ezres utasszámot hozott.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!