2013. július 12. 09:04

A müncheni székhelyű Siemens leállítja a napenergia részlegét, mert 1 milliárd dolláros veszteséget termelt neki.

Még 2009-ben a Siemens 418 millió dollárért vásárolta meg az izraeli Solel Solar Systems nevű céget, amit tavaly év végén adott tovább. 2010-ben pedig az Archimede Solar Energy olasz napenergiával foglalkozó céget vette meg.

Az egyik ok, amiért felhagy a német cég a napenergiával az, hogy váratlanul lecsökkent a napelemek ára.

De nem a Siemens az egyetlen vállalat, amely kiszállt a napenergetikai piacból, ugyanis a Bosch szintén bezárta ezen részlegét, a Bosch Solar Energyt. A német cég nem bírta tartani a piacon uralkodó árversenyt.

Nem csak a Siemens

Az árakat a kínai gyártók nagyon olcsó napelemei nyomták le, és bár az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita alkalmával az EU kilátásba helyezte a kínai modulok megvámolását, az már tűzoltásnak is kevés lehet.

Ugyanakkor a napenergiára van igény Németországban, hiszen a megújulók a német energiaszükséglet felét képesek biztosítani. Erről részletesebben itt olvashat.

Bezár a magyar gyár

A Panasonicnak sem éri meg túlzottan a napelemgyártás: Magyarországon lévő gyára szeptembertől már nem termel.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.