2013. július 12. 09:04

A müncheni székhelyű Siemens leállítja a napenergia részlegét, mert 1 milliárd dolláros veszteséget termelt neki.

Még 2009-ben a Siemens 418 millió dollárért vásárolta meg az izraeli Solel Solar Systems nevű céget, amit tavaly év végén adott tovább. 2010-ben pedig az Archimede Solar Energy olasz napenergiával foglalkozó céget vette meg.

Az egyik ok, amiért felhagy a német cég a napenergiával az, hogy váratlanul lecsökkent a napelemek ára.

De nem a Siemens az egyetlen vállalat, amely kiszállt a napenergetikai piacból, ugyanis a Bosch szintén bezárta ezen részlegét, a Bosch Solar Energyt. A német cég nem bírta tartani a piacon uralkodó árversenyt.

Nem csak a Siemens

Az árakat a kínai gyártók nagyon olcsó napelemei nyomták le, és bár az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita alkalmával az EU kilátásba helyezte a kínai modulok megvámolását, az már tűzoltásnak is kevés lehet.

Ugyanakkor a napenergiára van igény Németországban, hiszen a megújulók a német energiaszükséglet felét képesek biztosítani. Erről részletesebben itt olvashat.

Bezár a magyar gyár

A Panasonicnak sem éri meg túlzottan a napelemgyártás: Magyarországon lévő gyára szeptembertől már nem termel.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.