2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország a legvonzóbb a kockázati tőke számára a kelet-közép-európai régióban - tették közzé a napokban a navarrai egyetem munkatársai. A kutatók által megalkotott úgynevezett kockázatitőke-vonzási index alapján a régiós átlag 85, szemben a nyugat-európai százzal, amit még hazánknak sem sikerült elérnie - mi 96 pontot kaptunk, írja a Világgazdaság.

Az egyetemhez tartozó IESE Business School munkatársai a kínálkozó befektetési lehetőségek számát, a gazdaság méretét, a növekedési kilátásokat, a tőkepiacok fejlettségét, az adózást és a helyi vállalkozói kedvet mérve alkották meg az indexet. Magyarország 96 pontot ért el, de Szlovénia és a balti államok lemaradása szimbolikusnak mondható: egy, illetve három pontos.

A szerzők szerint a kockázati tőke számára Nyugat-Európa sokkal vonzóbb, s még évtizedekig tarthat, amíg térségünk felzárkózik. A régiónak ugyanakkor nagy előnye a nyugatinál szerényebb adóztatás, amely az ott megszokottal azonos befektetővédelemmel és társadalmi környezettel párosul. Nagy hátrány viszont a gazdaságok és tőkepiacok gyengesége, a korrupció és a vállalkotások elindításának magas költsége.

Természetesen az EU15 sem egységes, Görögország például egyenesen a teljes mezőny sereghajtója lett a kedvezőtlen adószabályozás, a gyenge tőkepiaci aktivitás és a nem eléggé kiforrott vállalkozáskormányzási, illetve befektetővédelmi szabályok miatt - számol be a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!