<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Életpályamodellt és a közszféra átlagához igazodó bérezést szeretnének az egészségügyi szakdolgozók, és az utánpótlás kérdése is égető probléma. Minderről Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke és Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke beszélt szerdán Budapesten.

Az egészségügyi szakdolgozók negyvenötödik, kétnapos országos kongresszusa előtt tartott sajtótájékoztatón az ápolási egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy az elmúlt két évben volt bérkiegészítés a szakdolgozók körében, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egészségügyi ágazaton belül se szakadjanak el a bérek. Az ágazati béreknek valamennyire igazodniuk kell a közszférában dolgozókéhoz, mivel nagy az elmaradás, hiszen míg az átlagos bruttó bérszint 220 ezer forint, addig a szakdolgozóké átlag 160-170 ezer forint - mondta.

Bugarszki Miklós úgy véli, azokban az ágazatokban, amelyekben életpályamodellt alkalmaznak, "kicsit előrébb járnak" a bérkérdésekben. Jelezte, hogy az egyesület már 2010-ben letett egy javaslatot a szakdolgozókra vonatkozó életpályamodellről, többször tárgyaltak is róla az ágazati vezetőkkel, de végül nem valósulhatott meg.

Balogh Zoltán kamarai elnök kifejtette, Magyarországon 26 ezer egészségügyi szakdolgozó, ápoló hiányzik a rendszerből. A választások után ezzel a feladattal foglalkozni kell - mondta. A bérezésről szólva kifejtette, a meglévő ösztöndíj-rendszert folytatni kell vagy újakat szükséges behozni a rendszerbe, ugyanakkor differenciálásra szükség van, hiszen nagyon változatos szakképesítésűek és végzettségűek a szakdolgozók.

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója emlékeztetett, hogy több mint 73 ezer szakdolgozó kapott az elmúlt két évben, több lépcsőben bérkiegészítést. De meg kell találni a forrásokat a további béremelésekre - tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta, a szakmai szervezetekkel közösen kidolgozták az országos ápolásügyi stratégiát, amely egyeztetési fázisban van, a belőle fakadó jogszabályalkotás pedig ősszel várható.

Rauh Edit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejlesztési főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy megkezdődött az életpályamodell elemeinek egyeztetése. 2011-től kétezer szakápolót és szakasszisztenst képeztek ki központi forrásból, uniós forrásból pedig újabb szakképesítés megszerzését tették lehetővé, valamint ösztöndíjat és helyettesítési díjat biztosítottak az intézményeknek. Az egészségügyi szakdolgozók országos kongresszusán, a Magyar Tudományos Akadémián szakmai előadások hangzanak el, és miniszteri kitüntetéseket adnak át.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.