2p

55,9 pontra ugrott a magyar feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe januárban. A felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel növekedtek decemberhez képest.

A január havi index 6,8 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (49,1). A most közölt adat a második bővülő hónap az elmúlt négy hónapban, ennél magasabb értéket utoljára 2012 márciusában mértek (56,6). 

(Egy sima, egy fordított: az elmúlt hónapokban jelentősen urgál a mutató)

Január összességében némileg átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és így a múlt havi szűkülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben kétszer volt csak nagyobb az index értéke januárban (1998-ban és 1999-ben).

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani a negyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (öt hónapból négy szűkülés).

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem mérséklődött. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legmagasabb érték az elmúlt három évben. Az index értéke negyvenegy hónapból harminckilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, ötödször zsinórban. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, harmadszor az elmúlt öt hónapban. Ennek üteme azonban minimális, és könnyen változhat a
későbbi szezonális kiigazítások fényében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!